Maďarský parlament pozměnil kontroverzní plány s centrální bankou

Budapešť/Brusel - Maďarský parlament dnes na návrh vlády schválil několik změn v často diskutovaném návrhu zákona o centrální bance. Parlament tak reagoval na kritiku, kterou vůči chystaným změnám dala několikrát otevřeně najevo Evropská centrální banka (ECB) i Evropská unie. Konečné hlasování o návrhu se čeká koncem příštího týdne, uvedla agentura Reuters.

Podle ECB by chystané změny mohly omezit nezávislost centrální banky. Evropská unie Budapešť vyzvala, aby návrh stáhla, maďarský premiér Viktor Orbán ale požadavek odmítl. Riskuje tím, že jeho postoj ohrozí jednání o finanční pomoci, kterou si Maďaři chtějí dohodnout u Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Evropská komise dnes prohlásila, že jí byla doručena odpověď maďarského premiéra a maďarských úřadů, na které se s obavami obrátila právě kvůli navrhovaným změnám zákona o centrální bance. Obsah odpovědi prý bude nyní komise vyhodnocovat. „Vzhledem k závažnosti toho, co je v sázce, vyžadují tyto odpovědi důkladné posouzení. Právě tím se teď komise zabývá a výsledek předpokládá co nejdříve. Komise rozhodne o dalších krocích ve světle této analýzy,“ uvedl mluvčí komise Dennis Abbott.

V minulém týdnu napsal předseda Evropské komise José Barroso dopis Orbánovi, v němž jej žádal, aby Maďarsko od plánovaných změn ustoupilo. Změny počítají například se zvýšením počtu členů bankovní rady, což by vládě umožnilo do vedení centrální banky dosadit své lidi a ovlivňovat tak její rozhodnutí.

Maďarští opoziční poslanci protestují proti Orbánově vládě

Poslanci a aktivisté z maďarské opoziční strany Je možná jiná politika (LMP) se řetězy připoutali ke vchodu na parlamentní parkoviště, aby zabránili vládním poslancům ve vstupu do budovy. Policie prostor následně vyklidila, vyvedla odtud mimo jiné i socialistického expremiéra Ference Gyurcsánye a šéfa socialistů Attilu Mesterházyho, uvedla agentura Reuters. Parlament dnes schvaluje balík důležitých zákonů, jejichž přijetí podle opozice ohrozí demokracii.

Maďarská vláda uzavřela dohodu s bankami

Dohromady pomohou domácnostem s problémy při splácení hypoték. Jde o ústupek - původně po bankách vláda chtěla, aby finanční problémy svých klientů zaplatily ze své kapsy. Banky se musejí smířit s tím, že část peněz už nedostanou. Další část zaúčtují jako půjčku dlužníků a se státem si rozdělí náklady. Splácení budou řešit za čtyři roky. Vláda už rozpočítala, kolik to bude stát.

Gyorgy Matolcsy, ministr financí:

„Dohoda se týká pěti následujících let. Zátěž státu za celou dobu bude 300 miliard forintů a u bankovního sektoru 600 miliard forintů. To je pro obě strany hodně - ale o tolik pomůžeme jednomu milionu rodin, které splácejí hypotéky v zahraničních měnách.“

Finanční instituce tedy podle výpočtů vlády zaplatí za celou dobu asi 50 miliard korun. Dohodu přijaly - je to pro ně ulehčení. Neplatí už celý rozdíl proti současnému kurzu. Navíc jim klesnou daně a v roce 2013 jim stát sníží speciální bankovní daň na polovinu. Od loňska jejím prostřednictvím do státní kasy přispívají 16 miliardami korun ročně. „Pro banky to je velmi pozitivní vývoj. Dohoda sníží rizikovost aktiv bank. Pomůže to celému hospodářství. Přesto není bez chyby, je kompromisem,“ řekl analytik CIB Bank Gyorgy Barta.

Reportáž Ivy Hruškové (zdroj: ČT24)