Ministerstvo varuje před nebezpečnými kojeneckými lahvemi

Praha – Ministerstvo zdravotnictví dnes vydalo varování před používáním dvou kojeneckých lahví značek Chicco a Suavinex. Při jejich výrobě byl použit nebezpečný bisfenol A (BPA), který může mít škodlivý vliv na zdraví. Od konce listopadu již ministerstvo varovalo před používáním devíti kojeneckých lahví.

Nebezpečný bisfenol A může mít nepříznivé toxikologické účinky například na imunitu, biochemické změny v mozku nebo zvýšenou náchylnost k nádorům prsu. V kojeneckých lahvích ho ale kontroloři nacházejí poměrně často, i když se v nich vůbec vyskytovat nesmí. Ministerstvo zdravotnictví ho tentokrát objevilo hned ve dvou typech lahví.

Lahev Suavinex Basic Bottle o objemu 150 mililitrů je z průsvitného plastu, má průhledné víčko, bílou přírubu a silikonový dudlík. Na lahvi je vyznačen materiál, v zadní části je odměrka a nápis „Suavinex“. Lahev je dekorována květinovými vzory v kombinaci modré, šedé a bílé barvy. Uvnitř lahve je vložen příbalový leták. Na dně je přilepena etiketa s čárovým kódem, symbolem výrobku určeného pro styk s potravinami, číslo šarže, názvem výrobku a dalšími údaji.

Nebezpečné kojenecké lahve
Zdroj: ČT24/Ministerstvo zdravotnictví

Lahev Easy Feed značky Chicco o objemu 250 mililitrů od italského výrobce je také z průsvitného plastu a má kaučukovou savičku. Na dně je vylisováno označení materiálu a země původu. V zadní části je odměrka. Lahev je dekorována růžovými kačenkami a nápisem „chicco“. Výrobek je balen do kartonové skládačky s vyobrazením kojenecké lahve, nápisem „chicco“ a dalšími údaji.

Od konce listopadu již ministerstvo varovalo před používáním devíti kojeneckých lahví. Důvodem bylo vždy použití BPA. Podle nařízení Evropské unie se přitom tato látka nesmí používat při výrobě kojeneckých lahví a od letošního června se takové výrobky nesmí uvádět na trh EU ani dovážet do unie.