Kalousek: Česko letos dodrží plánovaný schodek rozpočtu

Praha – Česká republika letos dodrží plánovaný deficit veřejných financí ve výši 4,2 procenta HDP, jak dnes České televizi potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj bude schodek, do kterého se započítává i hospodaření obcí, krajů nebo zdravotních pojišťoven, dokonce nižší než čtyři procenta. Naopak ohrožený je kvůli špatnému čerpání evropských fondů samotný deficit státního rozpočtu ve výši 135 miliard.

„S naprostou jistotou dnes mohu říct, že to bude méně než čtyři, že to číslo bude začínat trojkou a přesná čísla jednotlivých segmentů veřejných rozpočtů zveřejníme třetího ledna,“ uvedl Kalousek, který ještě na začátku prosince uváděl, že letos schodek státního rozpočtu překročí plánovaných 135 miliard korun a bude se pohybovat mezi 140 až 150 miliardami korun.

Miroslav Kalousek, ministr financí

„Můžeme říct, že se nám podařilo na výdajové straně ušetřit 20 miliard korun. Naopak výpadek z příjmů z daní je zhruba 15 miliard. To znamená, vezmeme-li pouze bilanci národních zdrojů, dopadne schodek lépe. Nicméně budeme ještě počítat zadržené zdroje z Evropské unie. To zveřejním třetího ledna.“

Většina lidí nevěří, že se vládě podaří zpomalit růst dluhu

Téměř 80 procent lidí podle průzkumu agentury STEM nevěří, že se vládě Petra Nečase podaří výrazně snížit tempo růstu státního dluhu. Před rokem bylo v tomto ohledu pesimistických 60 procent Čechů. Stejně jako loni si tři čtvrtiny lidí myslí, že tempo růstu státního dluhu je jedním z největších problémů Česka. 

Mírně se snížila podpora úsporných opatření a omezování veřejných výdajů státu, které Nečasova vláda prosazuje. S politikou vlády nyní souhlasí 44 procent dotázaných, loni jich bylo o pět procent více. Výzkum se uskutečnil 1. až 9 prosince a zúčastnilo se jej 1 227 lidí starších 18 let.