Indie nechá individuální zahraniční investory obchodovat na burze

Dillí – Indie umožní od 15. ledna individuálním zahraničním investorům přímé napojení na svůj akciový trh. Oznámila to v noci na dnešek vláda. Rozhodnutí je dalším krokem k liberalizaci třetí největší ekonomiky Asie a přichází po roce, kdy místní index Sensex utrpěl masivní ztráty.

Doposud mohly osoby ze zahraničí investovat na indickém akciovém trhu pouze nepřímo prostřednictvím investičních fondů či jiných institucí. Vláda si od uvolnění obchodů slibuje rozšíření řad investorů, příliv dalších financí ze zahraničí a omezení nestability na trhu. Podle analytiků je krok vlády pozitivní. Jeho výsledkem však v nejbližší době zřejmě nebude zvýšení přílivu peněz ze zahraničí kvůli všeobecně slabým podmínkám na trhu.

Indie v posledních dvaceti letech pozvolna otevírá svoji ekonomiku zahraničním financím. Ekonomika rostla několik let v průměru o osm procent ročně, nyní ovšem růst zpomaluje. Rupie klesla v loňském roce vůči dolaru o 24 procent a deficit běžného účtu se rozšířil. Většina ekonomů očekává, že růst hrubého domácího produktu země bude za fiskální rok do konce března 2012 pod sedmi procenty.

Indické akcie loni poprvé po třech letech klesly a za posledních deset let zaznamenaly teprve druhý pokles. Důvodem byly vysoká, téměř desetiprocentní inflace, vysoké úrokové sazby, zpomalení domácího růstu a neakční politika, které doplnily otřesy na světových akciových trzích. Hlavní index Sensex klesl o 24,6 procenta, a stal se tak celosvětově jedním z indexů s nejhorším výkonem. V roce 2010 index naopak stoupl o 17 procent, o rok dříve až o 81 procent.