České obchody se v posledním roce dostaly pod palbu kritiky. „Dlouhou dobu měly řetězce absolutně volné pole působnosti. Nikdy nedbaly na kvalitu, nikdy nedbaly na zákazníka,“ podotkl Miroslav Toman z Potravinářské komory.
Roman Vaněk, Pražský kulinářský institut:
„Existují kultivované národy, kde by nedovolili, aby suroviny, které jsou u nás běžně v supermarketech k dostání, vůbec vidělo oko lidské. Natož aby je tam vůbec někdo koupil. Tam začíná velký český gastronomický průšvih.“
V porovnání se sousedním Německem jsou české potraviny v průměru o deset procent dražší a méně kvalitní. Podle Evropské komise navíc ani stejná značka neznamená nutně stejné složení všude na světě. „Vím, že řetězce mají spoustu konfliktů s dodavateli, kteří dělají podle stejných receptur kvalitnější jídlo pro Němce a méně kvalitní pro Čechy,“ řekl Zdeněk Juračka ze Svazu obchodu a cestovního ruchu.
Vaření je přitom dnes v módě. „Gastronomie je součástí bontonu – umět základně vařit tak, abyste se mohli začlenit do nějaké skupiny. Neexistuje časopis, který by přežil, kdyby neměl stránku o jídle,“ prohlásil Vaněk. Jídlo ale zdražuje, ať už je jeho kvalita jakákoliv. Když v Asii roste chuť, v Evropě roste cena. Každý chce navíc vydělat. Konkrétně mléko zdražilo jen během posledních měsíců na dvojnásobek. Od nového roku by ceny teoreticky měly být ještě vyšší. Skoro o třetinu se totiž zvedá daň z přidané hodnoty. Obchodníci se už ovšem většinou připravili a ceny zvedli dříve.
Maso bez masa a čokoláda bez čokolády
Na většině uzenin z českých obchodů si gurmáni nepochutnají – masa je v nich jen málo. „Nahrazuje se takzvaným drůběžím separátem – co zbyde z drůbeže: kůstky, nohy, to se všechno semele a dává se to do uzenin jako náhražka,“ konstatoval Juračka ze Svazu obchodu a cestovního ruchu. Někteří zákazníci tak například v tuzemsku nakupují filé, kde je pouhých deset procent masa. Podobně dopadla i čokoláda. „U čokolády je problém, že na trhu existuje řada výrobků, které vypadají jako čokoláda, ale v podstatě čokoládou nejsou,“ prohlásila Jana Dostálová z VŠCHT.
Nejenže potraviny často nejsou to, za co se vydávají, ale mohou být i nebezpečné. „Když jsme testovali například tresčí játra, našli jsme tam poměrně velké dávky karcinogenních dioxinů,“ podotkla Ida Rozová z dTestu. Česnek zase z obchodů vytlačila levná čínská konkurence. Teď se pomalu vrací zpět.
Z českých dodavatelů se kvůli tlaku na nízkou cenu stali otloukánci. Paradoxně jim ale pomohly průšvihy zahraniční konkurence. Španělské okurky, německé maso s dioxiny nebo polská kuřata udělala z českého zboží trhák.
I jídlo od farmářů má svá minus
Fenoménem roku 2011 se staly farmářské trhy. Každý týden se konají na více než sedmdesáti místech v celé zemi. Sehnat se dá čerstvá zelenina, mléčné výrobky, pečivo, maso nebo bylinky. I když je Češi milují, mají i své odpůrce. „Návrat k přírodě má sice řadu výhod, ale je tu riziko dalších nebezpečí – mikrobiálního rizika,“ poznamenala Dostálová.
Zákazník tedy ve skutečnosti má na výběr, i když navařit z kvalitních surovin dá někdy práci. Ne každý na záležitosti spojené s hledáním kvalitních potravin má čas, nervy a peníze.
