Palírny hlásí dobrý rok, vyrobí až o třetinu alkoholu více

Plzeň - Tuzemské pěstitelské pálenice vyrobí v sezoně 2011/2012, i přes místy hodně špatnou úrodu ovoce, až o třetinu více pálenky než o rok dříve. Zatímco loni činila jejich produkce zhruba 4,5 milionu litrů čistého alkoholu, letos by to mělo být 5,6 až 5,9 milionu litrů. Podle prezidenta Unie destilatérů ČR Václava Šitnera tak půjde o lepší rok. Pálení v nynější sezoně skončí v březnu až dubnu.

„Tento rok byl opět nevyzpytatelný, protože poslední zářijové dny byly extrémně teplé. Ovoce dozrálo a výrazně stoupl obsah cukru v jablkách, hruškách i ve švestkách. Takže všechny pěstitelské pálenice hlásí u výtěžnosti neskutečné výsledky,“ upozornil Šitner.

Úroda byla ale velmi různá podle oblastí. „Někde se lámaly větve stromů pod úrodou švestek a o 20 kilometrů dál neměly na stromě švestku,“ dodal. Letos opět kralují jablka s podílem kolem dvou třetin.

V ČR je činných téměř 470 pálenic, povolení byla vystavena pro zhruba 640. Zhruba 30 procent pálenic je v Čechách a zbytek na Moravě, nejvíce na Uherskohradišťsku. V Plzeňském kraji počet provozoven stagnuje na desítce, což je podobně jako na Karlovarsku nejméně v zemi. „Pálíme, ale je to slabé,“ uvedl Richard Schwarz z pálenice Sadů Schwarz na Rokycansku, jehož úroda jablek byla historicky nejhorší.

„Počet pálenic zůstal stejný, spíše se staví nové, ale nestihly kampaň. Výrobny nekončí, ale třeba přeruší provoz. Přechází hodně z otce na syna,“ řekl Šitner. Konkurence je velká. Pálenice jsou závislé na klientele, která řekne, jak jim nápoj chutná. Na tomto podnikání podle Šitnera není možné zbohatnout, pálenicím zůstává pět až deset korun z litru čistého alkoholu. Platí se spotřební daň, DPH, provoz. Pálení je energeticky náročné a cena plynu roste. Navíc musí podnikatelé hradit likvidaci výpalků, tedy ovoce zbaveného alkoholu.