Drábek: Deficit důchodového účtu bude letos rekordní

Praha - Do historicky rekordního deficitu se podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka dostane důchodový účet pro rok 2012, který skončí se ztrátou až 40 miliard korun. Deficit nepokryje ani zvýšení nižší sazby DPH z 10 na 14 procent, které vynese jen 22 miliard. Šéf resortu práce a sociálních věcí to uvedl ve večerním pořadu Hydepark na ČT24.

„V roce 2011 byl deficit důchodového účtu přibližně 30 miliard korun. V letošním roce se, bohužel, předpokládá, že deficit důchodového účtu bude přibližně 40 miliard korun. To znamená, že pokud se zvýšením DPH vybere 25 miliard korun, tak to nebude stačit ani na pokrytí toho deficitu,“ uvedl ministr.

Nemůžeme si dovolit zvýšit rodičovský příspěvek, připomíná Drábek

Drábek poukázal na konkrétní opatření týkající se zlepšení situace rodin s dětmi, které si mohou mnohem lépe volit průběh rodičovského příspěvku. Jeho výše se ale ve své podstatě měnit nebude. „Stát více nedá. Už nyní jsme ve finanční podpoře na špičce vyspělých zemí na světě, (…) a není myslitelné v této době ekonomických turbulencí, aby se stát choval nezodpovědně a rozdával peníze z dluhu, který bychom potom předali našim dětem,“ míní Drábek.

Ministr také připomněl současnou situaci důchodců. Ta by se díky důchodové reformě měla zlepšovat. Kladný výsledek svého dosavadního působení vidí zejména v tom, že Česká republika nebude muset podobně jako Portugalsko či pobaltské země důchody snižovat. „Úspěch je to, že stále držíme velmi komfortní valorizační vzorec, kde se důchodcům kompenzuje sto procent růstu inflace a ještě se přidá třetina růstu průměrné mzdy. To si může dnes v Evropě dovolit poměrně úzká skupina zemí,“ připomněl Drábek.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)