Obchodníci na tokijské burze slavnostně přivítali rok Draka

Tokio - Japonská burza letos poprvé otevřela. Obchodovat se přitom začalo netradičně. V burzovním sále uspořádalo vedení velkou a barevnou ceremonii. Obyčejně konzervativní obchodníci tak zahájili rok Draka, od kterého hodně očekávají. Ti, které nepřesvědčila čísla, se radši dali na modlení.

Slavnostní ceremonie s nesla v klasickém japonském duchu netradičním pro obchodování na burze. Zahájit první obchodní den roku 2012 přišel v doprovodu barevně oděných gejš i sám ministr pro ekonomickou a fiskální politiku a ředitel burzy. Společně pak na přistavený zvon odzvonili první letošní začátek obchodování.

Shozaburo Jimi, japonský ministr pro ekonomickou a fiskální politiku

„Newyorský index začátkem roku rostl, stejně jako burzy v Evropě a Asii. Pojďme letos společně, odpovědně, a se sebejistotou oživit japonskou ekonomiku.“

Novoroční ceremoniál na tokijské burze
Zdroj: ČT24

Japonské akcie vstoupily do letošního roku poměrně silným růstem. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 přidal 104,76 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 1,24 procenta na 8560,11 bodu. Dostal se tak na nejvyšší závěrečnou hodnotu za poslední tři týdny. Japonci přesto očekávají víc.

„Světový negativní vývoj ovlivňuje japonskou burzu, doufám ale, že Tokyo bude letos prosperovat a to především díky státním pobídkám, prosperujícím společnostem a modernímu průmyslu,“ podotkl ředitel tokijské burzy Atsushi Saito.

Mnozí investoři ale na konkrétní čísla tolik nehledí, nechtějí nic nechat náhodě, a radši se proto obrací na vyšší moc. Do prastarého chrámu přišlo o lepší výsledky žádat na sedm tisíc lidí. „Loni se ekonomika nevyvíjela tak dobře, díky modlení jsme ale byli schopni udržet náš rozpočet. To je právě důvod, proč jsem sem letos přišel znovu,“ uvedl obchodník Ryoji Yoshida.

Japonská burza loni výrazně ztratila. Výsledek byl nejhorší od roku 1982, od ledna do prosince se Nikkei propadl o více něž 17 procent. Třeba pražská burza ale dopadla ještě hůř – index PX odepsal zhruba čtvrtinu. Aténská burza propadla dokonce o 52 procent.

Zahájení nového roku na tokijské burze (zdroj: ČT24)