Od února bude možné žádat o dotaci na uhelné kotle

Ostrava - Dotace na uhelné kotle mají pročistit ostravské nebe. Pokud majitelé rodinných domů zvolí typy s nízkými emisemi prachu, kraj a ministerstvo životního prostředí jim přispějí až šedesáti tisíci. Ekologové však reagují rozporuplně.

V šedesátých a sedmdesátých letech zažily boom naftové kotle. Následovalo okouzlení elektrickými přímotopy a poté plynem. Pak ovšem ceny těchto energií vystřelily nahoru a lidé se vrátili k uhlí a dřevu. V roce 2009 nastoupila ekologická vlna - státní dotace na program Zelená úsporám, tedy zateplení domů, soláry a tepelná čerpadla. Nyní se karta opět obrací. Stát bude dotovat uhelné kotle - jen s lepšími filtry. 

Dotaci až 60 tisíc dostanou lidé, kteří si pořídí nový kotel na uhlí vybavený automatickým přikládáním. Ceny kotlů se pro běžný rodinný dům pohybují podle velikosti kolem 80 tisíc korun. Na Ostravsku podle posledních údajů topí uhlím nejméně 30 tisíc domácností. „Nelíbí se mi to. Ministerstvo se na jednu stranu odvolává na tradici, na druhou stranu úplně blokuje daleko šetrnější způsoby vytápění,“ oponuje Vladimír Stupavský, ředitel Českého sdružení pro biomasu. 

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Ministerstvo chce dotace až zdesetinásobit

„Tuto výzvu vnímáme jako pilotní projekt. Chceme zjistit, zdali bude o dotace zájem, a když bude zájem velký, jsme připraveni v této spolupráci pokračovat a prostředky časem až zdesetinásobit,“ komentovala Michaela Jendeková, mluvčí Ministerstva životního prostředí. Uhlí pro řadu lidí stále zůstává nejdostupnějším způsobem vytápění. Používat jako palivo pelety nebo brikety je sice levnější, pořizovací cena speciálního kotle vyjde ale dráž. Bezkonkurenčně nejvíc ale stojí elektřina.

„Žijme v realitě. Například za námi bydlí pan Čmoudil, který dneska topí uhlím a nepřesvědčíte ho, aby přešel na plyn nebo elektřinu, protože žije z jednoho důchodu a nemá na to,“ posteskl si Jan Kozina, ze sdružení Čisté nebe. Čistotu ovzduší během této zimy dotace ještě neovlivní. Kraj předpokládá, že příjem žádostí spustí od 1. února a jejich schválení ještě několik týdnů potrvá.