Papadimos: Buď tvrdé reformy, nebo odchod z eurozóny, bankrot a drachma

Atény - Řecko čeká v březnu neřízený státní bankrot, pokud si tato silně zadlužená země nezajistí pokračování mezinárodní úvěrové pomoci. Uvedl to dnes řecký premiér Lukas Papadimos, který varoval, že bez uskutečnění významných reforem Řecko nezíská další část předloni dohodnutého záchranného úvěru.

Rozhodnutí přijatá v příštích několika týdnech podle premiéra určí, zda Řecko zůstane v eurozóně, nebo se vrátí ke své dřívější měně drachmě. Mluvčí řecké vlády již v úterý varoval, že Řecko bude muset eurozónu opustit, pokud si nezajistí druhý mezinárodní záchranný program v objemu 130 miliard eur (3,4 bilionu korun). Tento program byl dohodnut loni v říjnu, jeho konečná podoba však ještě nebyla schválena.  

Řecko se předloni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc. S Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) se Atény dohodly na podmínkách čerpání tříletého úvěru v objemu 110 miliard eur. Druhý 130miliardový záchranný program s účastí soukromých investorů si Řecko loni dohodlo poté, co se ukázalo, že první úvěr nebude Aténám stačit. 

Pokračovat v reformách, nebo odejít z eurozóny

Papadimos ve svém novoročním projevu uvedl, že Řecko musí pokračovat v reformách, aby se udrželo v eurozóně. Řecko již zavedlo mnohá úsporná opatření, aby dostalo pod kontrolu schodek svého rozpočtu. Mluvčí vlády v úterý upozornil, že možná budou zapotřebí další opatření, například zavedení nových daní. Vládní úspory a nové daně ovšem v Řecku v minulosti vyvolaly masové protesty odborů a obyvatel země.