Rusové si oblíbili rakouské Alpy

Saalbach - Ruští lyžaři zaplavují rakouské Alpy. Třeba v zimním středisku Saalbach mluví rusky každý pátý návštěvník. Pro podnikatele jsou bohatí Rusové zákazníci číslo jedna, a proto se jim snaží sovu nabídku co nejvíce přiblížit.

Jen o minulém víkendu přistály v rakouském Salzburku nebo Innsbrucku tucty letadel z rusky mluvících zemí. Největší nápor ale čekají dnes a zítra, kdy Rusové slaví pravoslavné Vánoce. „Jsme tady v Rakousku poprvé a moc se nám tu líbí. Předtím jsme byli v Itálii a Francii,“ uvedla ruská lyžařka. 

Podle statistik více než půlka z nich bydlí na horách ve čtyř nebo pětihvězdičkových hotelích. Podnikatelé se proto snaží si Rusy všemožně předcházet. Například středisko Selden zdobí ruské obchody, hotely vyvěšují ruské vlajky a ti, kdo mají hlad, si můžou v restauracích vybrat z jídelního lístku v azbuce. 

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

„Rusové si tady chtějí svůj nový rok pořádně užít. To je důvod, proč některé hotely připravují třeba speciální ruské oslavy a večere v ruském stylu. A samozřejmostí byly i pravoslavné Vánoce, aby se tu cítili jako doma,“ říká ruský cestovní agent Ivan Burykin. Rusové ale neplní rakouské ulice i sjezdovky jen během období Vánoc. Podle průzkumů zemi minulý rok navštívilo o třetinu víc Rusů než v roce 2010.