Další rána pro Řecko - unii má vrátit téměř 500 milionů eur

Atény - Řecko musí Evropské unii vrátit skoro půl miliardy eur, tedy asi 11 miliard korun. Peníze byly původně určeny na podporu zemědělství. Evropská komise ale rozhodla, že dotace nebyla přidělená podle pravidel unie.

Zemědělci peníze dostali před třemi lety, když stávkovali za nižší daně a podporu konkurenceschopnosti. Řecké zemědělství tvoří tři procenta tamního HDP a na penězích z Bruselu je poslední roky závislé.

Řecký premiér Lukas Papadimos před pár dny prohlásil, že Řecko čeká v březnu neřízený státní bankrot, pokud si tato silně zadlužená země nezajistí pokračování mezinárodní úvěrové pomoci. Varoval zároveň, že bez uskutečnění významných reforem Řecko nezíská další část předloni dohodnutého záchranného úvěru.

Lucas Papadimos
Zdroj: ČTK/AP/Charles Caratini

Řecko se předloni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc. S Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) se Atény dohodly na podmínkách čerpání tříletého úvěru v objemu 110 miliard eur. Druhý 130miliardový záchranný program s účastí soukromých investorů si Řecko loni dohodlo poté, co se ukázalo, že první úvěr nebude Aténám stačit.