Kalousek: Státní výdaje čekají škrty, živnostenské paušály se mají snížit

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek pracuje s variantou třicetimiliardového škrtu na výdajové straně rozpočtu. Zatím nechce konkretizovat, zda bude obligatorní, či fakultativní povahy. Úspory se budou týkat rezortů v různé míře. Úsporný balíček ministr představí na přelomu ledna a února, až bude k dispozici nová ekonomická prognóza. Kalousek se chce rovněž vrátit k problému výdajových paušálů. Ty by rád vrátil před rok 2005, kdy došlo ke změně, která podle ministra živnostníky příliš zvýhodňuje. Kalousek to prohlásil v dnešních Otázkách Václava Moravce.

„Budeme se snažit, aby nebyl zvýšen deficit, a to i přes propad ekonomiky,“ prohlásil v OVM Miroslav Kalousek. Ten spolu s experty začal zpracovávat varianty, zatím se počítá s úsporami na výdajové straně v hodnotě zhruba 30 miliard korun. Následovat bude diskuse na tripartitě. „Nemusí to být nutně 30 miliard, může to být více i méně,“ zdůraznil ministr. Škrty se podle něj zcela jistě dotknou provozu a režie státu. Některé investice budou zároveň pozastaveny.

Kalousek počítá s tím, že Česko čeká dlouhodobá vleklá krize. „V následujících letech zřejmě nedojde k většímu růstu,“ poznamenal ministr. Rozpočet na rok 2012 vidí negativně odbory. „Je třeba vše zvážit a předělat rozpočet. Nepočítáme s nárůstem, spíš s číslem nula,“ podotkl Jaroslav Zavadil, šéf ČMKOS. 

Miroslav Kalousek, ministr financí ČR:

„Koruna je jenom jedna. Buď ji spotřebujeme, nebo ji investujeme pro budoucnost. Dvě koruny nemáme, nemůžeme zároveň spotřebovávat a investovat.“

Otázky Václava Moravce 8. 1. 2012
Zdroj: ČT24

Podle odborů by se měla řešit strana příjmová

Podle Zavadila je nutný komplexní audit ve veřejných financích. „Musí se říct, kde přesně jsou rezervy, kde se dá ušetřit těch 30 miliard. Ty rezervy jsou ve všech rezortech. Nedá se to řešit jen na mandatorních výdajích,“ konstatoval. Souvisí s tím podle něj samozřejmě i boj proti korupci, daňovým únikům a podobně. „Je třeba řešit věci hlavně na příjmové straně,“ dodal Zavadil.

Zbyněk Frolík, generální ředitel, Linet s.r.o.:

„Deficity se hromadí. Jednou to bude lepší a vše zaplatíme? To se nestane. Veřejný rozpočet musí být průhledný.“

Loni byl schodek státního rozpočtu 143 miliard korun. Podle Kalouska se rozpočtová dokumentace zprůhlednila. „Vždy to ale bude složité. Je to tak ve všech zemích,“ pronesl ministr. Na vině je čerpání evropských peněz i daňové úřady, které vybraly méně peněz. Výpadky čeká ministr i letos. „Pozornost by měla směřovat k osobám samostatně výdělečně činným. Kuchaři berou 8 tisíc a přitom třeba mají pěkná auta,“ podotkl Frolík.

Současné paušály jsou Kalouskovi trnem v oku

Živnostníci mohou využívat paušálů, uplatňují slevy a mají bonusy. To se Kalouskovi nezamlouvá. „Musíme se k tomu vrátit. Bude to jedno z opatření, které navrhnu k diskusi. Paušály byly jakž takž na úrovni do roku 2005. Nynější podoba paušálů nemá ve světě obdoby,“ řekl ministr. Zemědělci by tak mohli využívat paušál 50 procent, lidé živící se autorskými honoráři 30 procent, živnostníci, notáři, daňoví poradci a další pak 25procentní paušál. Podnikatelé působící v pronájmu by mohli uplatnit paušál ve výši 20 procent.

Se změnami ale nesouhlasí ODS a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. „V této chvíli, tak jak to stanovisko bylo, podporujeme to zachování,“ prohlásil. Česká televize zjistila, že zástupci živnostníků už o celé věci jednají s premiérem. „Nechceme snižovat sazby, ale chceme nový systém, který by určoval, kdo se do tohoto systému vejde,“ konstatoval Bedřich Danda, šéf Sdružení podnikatelů a živnostníků.

Daňové přiznání
Zdroj: ČT24

Změny se dají realizovat nejdříve od 1. ledna 2013

Pro letošní rok přichází v daňovém systému pouze možnost hýbat s hranicí daně z přidané hodnoty. Pro roky 2013 a déle miministerstvo chystá daňové změny - třeba zavedení uhlíkové daně. V případě, že bude krize pokračovat, uvažuje Kalousek o zmrazení důchodů a sociálních dávek.

Lidé zatím podle šéfa odborů nepocítili tolik dopady reforem, proto odbory čekaly s pořádáním protestů. Ty by mohly přijít na jaře. „Český a moravský člověk je umírněný, není hrr do protestů, ale dopady budou silné a situace se změní,“ řekl Zavadil.

Jaroslav Zavadil, šéf ČMKOS:

„Nemyslím si, že je atmosféra v zemi pro generální stávku. Nejdříve je třeba, aby si to lidé přáli.“

Kalousek s případnými protesty ale počítá. „Ne všechny změny, které vláda bude muset dělat, se setkají s masivní podporou veřejnosti. S tím ale musíme počítat. Nezbavuje nás to ovšem zodpovědnosti to udělat. Vybíráme to nejméně bolavé řešení,“ dodal ministr.