Rezignuji, neuspěju-li v čerpání eurofondů, zopakoval Dobeš

Praha - Až o 40 miliard korun může podle informací Otázek Václava Moravce přijít český státní rozpočet v příštích dvou letech právě kvůli chybnému čerpání z evropských fondů. Ministr financí Miroslav Kalousek v diskusním pořadu Václava Moravce řekl, že tuto informaci v žádném případě nelze vyloučit, zejména kvůli množství programů a kvůli tomu, jakým způsobem s nimi někteří správci v minulosti operovali. Právě kvůli čerpání peněz z eurofondů čelí kritice ministr školství Josef Dobeš. Ten v dnešních OVM již podruhé řekl, že kdyby ministerstvo školství nevyčerpalo peníze z fondů EU, rezignuje. Česká republika by mohla za období 2007 až 2013 vyčerpat až 789 miliard korun z evropských fondů.

Právě kvůli problémům kolem čerpání z evropských fondů chtějí opoziční sociální demokraté svolat mimořádnou schůzi. Ministr Kalousek jejich návrh nepodpoří, je to podle něj otázka kontrolního výboru, pro mimořádnou schůzi nevidí žádný důvod. Navíc se v OVM pozastavil nad tím, jak může šéf ČSSD Bohuslav Sobotka kritizovat situaci kolem eurofondů, když on sám byl u toho, když se programy evropských fondů domlouvaly. Podle Kalouska jde totiž o administrativní problém, s nímž se potýkáme dodnes. 

Miroslav Kalousek

„My máme 24 programů a 77 priorit, zatímco země mnohem větší certifikovaly 5, 7, 9 programů a 15 priorit a pak je to pochopitelně mnohem průhlednější, jasnější a jde to do těch tvrdých priorit.“


Podnikatel Zbyněk Frolík vidí podobně jako Kalousek základ problému v obrovském množství operačních programů a také v tom, že si není jist, zda ministerstvo financí jako orgán, který tyto programy nakonec schvaluje, je schopno odhalit případné chyby, kvůli nimž se nakonec peníze z unie do Česka nedostanou. Kontrola peněz týkajících se evropských fondů je podle Frolíka příliš komplikovaná, což kritizuje i samotný Brusel.


Již podruhé říkám, rezignuji, nevyčerpám-li peníze z eurofondů

Problémů kolem čerpání peněz z evropských fondů se dotkl i ministr školství Josef Dobeš, který v dnešních OVM zopakoval, že kdyby ministerstvo školství nevyčerpalo peníze z fondů EU, rezignuje. Poprvé tuto variantu připustil 4. ledna v Interview ČT24. Odstoupit chtěl ministr již v případě státních maturit. Jejich krach se nekonal, a tak v křesle zůstal.

Kvůli chybám bude ministerstvu zřejmě pozastaveno čerpání v programu s rozpočtem 53 miliard korun. Dobeš minulý týden slíbil nápravu do tří měsíců. Problémy s čerpáním evropských dotací už stály v minulosti křeslo někdejší ministryni školství Danu Kuchtovou.

Dobeš o evropských fondech

„Kdyby nastala situace, že nevyčerpáme v těch dvou operačních programech evropské peníze, rezignuji,“ uvedl Dobeš. „Já už jsem také několikrát řekl, že ta židlička mi nepřirostla k zadku, a mám to úplně stejně. Je to věc, kterou nesu, nesu reformy, a kdybych v těch základních parametrech selhal, a já si je nastavuji, nemám problém rezignovat,“ dodal.


Vitula nepřipouštěl kontrolu své práce, tvrdí Dobeš

V souvislosti s hrozícím pozastavením čerpání dotací čelí Dobeš i negativním reakcím na svou personální politiku. Za rok a půl se na postu šéfa pro čerpání evropských peněz vystřídalo už pět manažerů. Právě někdejšího šéfa sekce pro EU Jana Vitulu (TOP 09) Dobeš viní z problémů při čerpání. Ten v OVM upozornil, že Evropská komise po auditu, který proběhl v říjnu, poslala takzvaný flash report, což je první informace o tom, že audit nedopadne dobře, a přestala proplácet prostředky v říjnu. To ovšem Dobeš odmítá a dodává, že jeho úřad potíže stihne vyřešit. Dobeš chce navíc požádat ministerstvo pro místní rozvoj o nezávislou prověrku na 200 projektech, aby se předešlo případným dalším chybám.

Ministr tvrdí, že Vitulu odvolal proto, že za dva a půl roku poslal k certifikaci jen necelé procento projektů ze 400, od té doby, za poslední rok, poslalo ministerstvo k certifikaci 12 procent projektů z celkových 600. Druhým důvodem je, že podle Dobeše Vitula zdržoval audit evropských peněz, který se měl uskutečnit ještě za ministryně Kopicové a nekonal se, protože podle Dobeše Vitula to neumožnil. „Byl to stát ve státě, byl to kandidát na ministra, který nepřipouštěl jakoukoli kontrolu své práce… Byl to stát ve státě, kde si mohli dovolit úplně všechno, kde se nečerpalo, kde se mlžilo a nedalo se kontrolovat,“ řekl Dobeš v OVM. 

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)