Evropská dluhová brzda by mohla být na světě už v lednu

Berlín - Pakt rozpočtové disciplíny, na jehož vzniku se dohodli lídři Evropské unie a eurozóny na prosincovém summitu, by mohl být podepsán ještě tento měsíc. Německá kancléřka Angela Merkelová po dnešním setkání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym prohlásila, že jednání o smlouvě postupují dobře. Obě země podle ní také chtějí prověřit možnost rychlejšího „nalití“ kapitálu do chystaného trvalého záchranného fondu eurozóny ESM.

„Je velká šance, že dluhovou brzdu a vše, co s tím souvisí, bychom mohli podepsat už v lednu, nejpozději ale v březnu,“ uvedla Merkelová. Sarkozy k tomu posléze dodal: „Přejeme si, aby jednání byla ukončena v příštích dnech, aby dohoda mohla být podepsána 1. března.“ 

Sarkozy opět prosazuje daň z finančních transakcí

Francouzský prezident po jednání s německou kancléřkou rovněž „dělal reklamu“ svojí předvolební strategii pro nadcházející výběr nové hlavy státu, když zdůrazňoval potřebu zavedení daně z finančních transakcí. S tou řada evropských států, mezi nimiž je i Česko, nesouhlasí. Merkelová s ním sice podle vlastních slov v principu daně souhlasí, ale odmítá jednání na vlastní pěst.

Vedoucí evropští politici se na vzniku paktu dohodli na posledním summitu 8. a 9. prosince v Bruselu. Díky vznikající mezivládní dohodě zemí eurozóny, k nimž by se mohly přidat i další nečlenské země euroklubu s výjimkou Británie, chtějí posílit rozpočtový dohled, zavést automatické sankce za porušování fiskálních limitů a zakotvit v právních řádech jednotlivých států pravidlo vyrovnaných strukturálních rozpočtů.

Telefonát Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Merkelová opět obhajovala řeckou pomoc

Dluhové problémy postihly nejvíce Řecko. Merkelová se dnes vyslovila pro urychlenou realizaci druhého programu na pomoc Aténám, včetně odepsání části řeckých dluhů, aby jihoevropská země mohla získat další přislíbené finance. „Přejeme si, aby Řecko zůstalo v eurozóně,“ zdůraznila Merkelová. Atény však podle ní musí uskutečnit reformy požadované takzvanou trojkou, tedy Mezinárodním měnovým fondem (MMF), Evropskou centrální bankou a Evropskou komisí. V úterý o tom prý bude mluvit i se šéfkou MMF Christine Lagardeovou.

Podle evropských státníků je právě úkolem opatření zabránit opakování vážných dluhových problémů, s nimiž se v současnosti potýkají některé státy eurozóny. Merkelová a Sarkozy se dnes v Berlíně sešli, aby konzultovali přípravy na mimořádný summit EU 30. ledna, který se bude této otázce pravděpodobně také věnovat.

Rehn: Dohoda o výměně řeckého dluhu je v závěrečné fázi

Podle evropského komisaře pro hospodářství a měnové záležitosti a euro Olliho Rehna jsou jednání se soukromými věřiteli o restrukturalizaci řeckého dluhu v závěrečné fázi a mohla by být dokončená již brzy. Výše odpisu by měla činit 50 procent, jak bylo dohodnuto v říjnu.

Řecko
Zdroj: ČTK/AP/Thanassis Stavrakis

Není stanoveno určité datum, ve kterém by to mělo být dokončeno, ale samozřejmě čím dříve, tím lépe. Podle mého názoru jsme dosáhli závěrečné fáze jednání, a jednání o zapojení soukromého sektoru by tak měla být dokončena brzy," řekl Rehn.