V Česku se prohlubují sociální a ekonomické rozdíly mezi regiony

Praha – V Česku se od roku 2008 čím dál víc rozevírají nůžky mezi životní úrovní obyvatel jednotlivých krajů. Rozdíly se týkají i regionů, jejichž ekonomická výkonnost se značně liší. Hospodářsky nejvýkonnějšími oblastmi v Česku jsou podle analýzy Praha, Středočeský a Jihomoravský kraj. Mezi nejslabší se zařadily Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Olomoucký. Analýzu vypracovalo ministerstvo pro místní rozvoj, které ve středu průzkum předá vládě.

Stát by měl podporovat sektory vyžadující znalosti a vyšší kvalifikaci

Ve slabších regionech bude podle zprávy klesat význam prvků konkurenceschopnosti založených na technologicky nenáročném zpracovatelském průmyslu, proto by měl stát dbát o podporu náročnějších odvětví.

„Pokud bude pokračovat dosavadní trend vysokých rozdílů v dynamice ekonomiky jednotlivých regionů, a provedená analýza tomu nasvědčuje, regionální rozdíly se budou poměrně rychle prohlubovat, a to zejména v důsledku dalšího zaostávání hospodářsky slabých regionů,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Nezaměstnanost

Jedním z významných měřítek pro hodnocení hospodářské výkonnosti regionů je počet lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti v prosinci vzrostla podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí z listopadových 8 na 8,6 procenta, počet evidovaných uchazečů o zaměstnání se přehoupl přes půlmilionovou hranici.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenaly úřady práce v 75 okresech. Největší byl v okrese Prachatice, o 24 procent. Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v okrese Jeseník, 16,8 procenta, nejnižší pak v okrese Praha-východ, 3,3 procenta.

Soustředěná podpora státu

Vláda Jana Fischera v roce 2010 schválila nový seznam regionů s takzvanou soustředěnou podporou státu. Týká se územních obvodů 24 okresů a osmi územních obvodů obcí s rozšířenou působností. Hospodářsky slabé regiony zahrnují zhruba 31 procent území Česka a stejný podíl obyvatel.

Regiony se soustředěnou podporou státu na období let 2010 až 2013

  • Strukturálně postižené regiony jsou okresy Most, Chomutov, Teplice, Ústí nad Labem, Karviná, Nový Jičín, Sokolov
  • Hospodářsky slabé regiony jsou okresy Tachov, Hodonín, Třebíč, Bruntál, Děčín, Jeseník, Přerov, Šumperk, Znojmo, Blansko
  • Regiony s vysoce nadprůměrnou nezaměstnaností jsou okresy Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Louny, Svitavy, Ostrava-město, Kroměříž, Vsetín
  • Regiony s vysoce nadprůměrnou nezaměstnaností jsou obce s rozšířenou působností Ostrov, Frýdlant, Králíky, Světlá nad Sázavou, Šternberk, Uničov, Valašské Klobouky, Vítkov
Telefonát s Josefem Novotným (zdroj: ČT24)