Pily stojí, dřeva je málo a je drahé

Ždírec nad Doubravou - Velké pily mají dovolenou, ty malé propouštějí a některé zmrazily výrobu úplně. Chybí dřevo ze státních lesů. Kvůli zpochybňovaným tendrům Lesů ČR se totiž opozdily smlouvy na těžbu. Navíc je teď cena dřeva na historickém maximu, což může být pro malé zpracovatele likvidační. Své o tom ví na pile Ždírci nad Doubravou, už třetí týden totiž stojí, a to patří k největším v republice.

Dřevo ze státních lesů chybí pilám po celé zemi

„Naši zaměstnanci jsou na nucené dovolené nebo na 70 procentech průměrného výdělku a až v tomto týdnu opět rozjíždíme provozy,“ říká František Vomočil, finanční ředitel Stora-Enso Ždírec nad Doubravou.

Ztráty těžko vyčíslit

Těžko se dneska budou vyčíslovat ztráty. Na druhé straně ta situace je podobná loňskému roku, kdy to naše společenstvo stálo 500 pracovních míst, tvrdí Petr Pražan, předseda Sdružení dřevozpracujících podniků ČR.

„Je mi smutno, když tady denně vidím jezdit desítky kamionů plných kulatin směřujích do Rakouska. Jsou to ale kulatiny nakoupné za ceny, za které nejsme schopní nakupovat my,“ říká František Prokš, majitel pily Hladov, kde stojí výroba už od prosince.

Kdo může za zpoždění

Zpracovatelé si stěžují, že situaci zavinily Lesy ČR, tím, že pozdě vypsaly tendry na firmy, které stromy kácejí. Státní podnik se ale brání. Za zpoždění prý mohou účastníci tendru, kteří podávali neoprávněné námitky.

„Lesy ČR (LČR) v Tendru 2012 uzavřely už 43 smluv. Prodlevy v uzavírání smluv nebyly způsobeny LČR, ale dobou platnosti předběžného opatření, vydaného Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a námitkami a podněty podávanými neúspěšnými účastníky soutěže. LČR uzavírají smlouvy s ohledem na plynutí zákonných lhůt a vyvíjejí maximální snahu nezaviněný skluz zmírnit,“ stojí v tiskové zprávě LČR.

Dle LČR prodleva v Tendru nemůže být důvodem k omezování výroby a argumentem k nutnosti omezit výrobu kvůli nedostatku dříví od LČR.

Zatímco během roku stálo dřevo zhruba 2100 korun za kubík, v posledním čtvrtletí se vyšplhalo až na 2300 korun a ceny dál rostou.

Reportáž Veroniky Markové a Radovana Daňka (zdroj: ČT24)