Německá ekonomika loni vzrostla o tři procenta

Berlín – Německá ekonomika loni vzrostla o 3,0 procenta a mírně zvolnila z tempa 3,7 procenta v roce 2010, kdy rostla nejrychleji od sjednocení země. Číslo odpovídající prognózám oznámil v předběžném odhadu spolkový statistický úřad. Díky pokračujícímu silnému růstu a omezování vládních výdajů se německé vládě podařilo srazit rozpočtový deficit za loňský rok na zhruba čtvrtinu úrovně roku 2010. Podle poradenské společnosti Dun & Bradstreet má Německo také aktuálně nejpříznivější investiční klima.

V silném růstu pokračovala největší evropská ekonomika i přes dluhovou krizi eurozóny a zpomalování globální ekonomiky, letos se však čeká její prudké zpomalení. V roce 2009 hrubý domácí produkt (HDP) klesl o 5,1 procenta, což byl nejhlubší propad od druhé světové války.

Letos se čeká ekonomický útlum

Poslední statistiky signalizují pro tento rok všeobecně očekávaný útlum. Vláda v poslední prognóze snížila odhad letošního růstu na jedno procento a přední domácí ekonomické instituty čekají ještě horší výkon.

Deficit veřejných financí Německa klesl loni na 26,7 miliardy eur (689 miliard korun) ze 105,9 miliardy eur za rok 2010. V poměru k výkonu ekonomiky se schodek snížil na jedno procento HDP z předloňských 4,3 procenta. „Hlavním faktorem je dobrá ekonomická kondice Německa. Když Německo roste, klesá nezaměstnanost a odpadají nejrůznější sociální dávky. Také firmám se daří a odvádějí daně,“ říká analytik České spořitelny Jan Jedlička.

Jan Jedlička, analytik České spořitelny 

„Všeobecná situace v eurozóně vedla k tomu, že německý státní dluh je brán jako nejbezpečnější finanční instrument v eurozóně.“

Německá ekonomika je velmi důležitá pro českou, neboť je hlavním odbytištěm tuzemského exportu a v posledních dvou letech je i motorem růstu celé eurozóny. Postupující dluhová krize zemí eura a útlum globální poptávky však nyní začíná doléhat i na Německo prostřednictvím zpomalení exportu, ekonomiku by však měla držet nad vodou zvýšená domácí poptávka.

Eura
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup

V Německu je podle D&B nejpříznivější investiční klima v Evropě

Německo má v Evropě aktuálně nejpříznivější investiční klima. Vyplývá to ze zprávy poradenské společnosti Dun & Bradstreet. O stupeň hůře, ale stále ještě v rámci pásma nejnižšího rizika návratnosti investice, následují Švýcarsko, Norsko a Švédsko. Celkově se ale investiční klima v Evropě stále zhoršuje. Společnost loni snížila rating dvanácti evropským státům, zatímco ke zvýšení přistoupila jen v sedmi případech. Česku rating nezměnila, země zůstává v kategorii mírného rizika návratnosti investice.

„Křehké zlepšování investičního klimatu na konci roku 2010 pokračovalo i v první polovině loňského roku, nicméně v druhém pololetí jsme zaznamenali prudké zhoršování jako důsledek bobtnající dluhové krize. V roce 2012 neočekáváme výraznější zlepšování a našim klientům i nadále doporučujeme pečlivě prověřovat své obchodní partnery a důkladně vyhodnocovat veškerá obchodní rizika plynoucí z obchodního styku,“ uvedla ředitelka D&B pro ČR a SR Alena Seoud.

Komentář Jana Jedličky (zdroj: ČT24)