Credit Suisse nabízí zakázanou spekulaci na pokles evropských indexů

Londýn - Švýcarská investiční banka Credit Suisse se pustila na tenký led a nabízí nepovolenou formu prodeje nakrátko (anglicky short-selling). Vybraným klientům nabízí banka nástroje, které umožňují kopírovat hypotetické zisky ze spekulace na pokles evropských akciových indexů. Jde sice o běžný postup, list Financial Times (FT) ale na svém webu upozorňuje, že součástí indexů jsou také akcie, u nichž evropské regulační orgány zakazují spekulaci na pokles ceny.

Produkty nabízí Credit Suisse lidem, kteří investovali do jejích hedgeových fondů. Instituce navrhla pět košů, které optimalizovala tak, aby co nejvíce kopírovaly hlavní evropské indexy. Banka pro účely cenových výpočtů nahrazuje akcie, na které se vztahuje zákaz spekulace na pokles ceny, jiným odpovídajícím aktivem, uvádí list.

Podle informačních materiálů z loňského roku kopírovaly optimalizované koše k datu zpracování dokumentu v některých případech kompletní indexy až do zlomku procentního bodu. Dokument zdůrazňoval, že v koších nejsou akcie, na které se vztahuje zákaz spekulace.

Londýnská burza
Zdroj: ANDY RAIN/ISIFA/EPA

Přestože americké banky Goldman Sachs, Morgan Stanley nebo JP Morgan mají v Evropě také několik hedgeových fondů, zvolily jiný postup. Shodně přitom tvrdí, že vzhledem k zákazu spekulace na pokles akcií bank a dalších finančních společností se jim nabídka podobných produktů v Evropě teď jeví jako příliš riskantní.

Co je to short-selling

Při takzvaném short-sellingu spekulant předpokládá, že zvolená akcie bude ztrácet na hodnotě. Proto si vypůjčí požadovaný počet a hned dá pokyn k jejich prodeji. Pokud se jeho předpoklad ukáže jako správný a cena akcie se opravdu sníží, spekulant cenné papíry později koupí levněji a vrátí je původními majiteli. Rozdíl v ceně je zisk pro něj. Pokud se ale cena zvyšuje, a vývoj jde tedy proti původnímu spekulantově předpokladu, začíná narůstat ztráta. Ta může být teoreticky neomezená.