Rating eurovalu nyní závisí na Německu

New York – Výkonný ředitel Standard & Poor's John Chambers v rozhovoru pro tiskovou agenturu Reuters prohlásil, že špičkový rating záchranného fondu eurozóny závisí na další finanční podpoře Německa a zbývajících třech zemích, kterým ratingová agentura Standard & Poor's v pátek ponechala nejvyšší hodnocení AAA. Podle ekonoma Patria Finance Davida Marka může snížení úvěrové spolehlivosti devíti zemí eurozóny ohrozit cestu Evropy z krize.

Evropský záchranný fond EFSF má v současnosti nejvyšší rating AAA. Francie je jeho druhým největším ručitelem, S&P ale v pátek snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti této a dalších osmi zemí eurozóny. Pro zachování nejvyššího ratingu EFSF bude podle analytiků nutné, aby členové fondu zvýšili své garance, což by mohlo být politicky nepopulární. Pokud dojde ke ztrátě dvou ze šesti AAA garantů, pak bude nutné zvýšit podporu čtyř zbývajících AAA ručitelů nebo kapitálovou vybavenost, řekl v rozhovoru s Reuters Chambers.

John Chambers, výkonný ředitel Standard & Poor's

„Pokud budete mít větší záruky od dalších zemí, pak by si EFSF mohl svou známku AAA udržet.“

Francie a Německo jsou dvě největší ekonomiky eurozóny. Německá ratingová známka AAA ale na rozdíl od hodnocení Francie po pátečním zásahu S&P zůstala beze změn. Nejvyšší hodnocení úvěrové spolehlivosti si z evropských zemí platících eurem uchovaly také Finsko, Lucembursko a Nizozemsko. 

Euroval zřejmě bude potřebovat další peníze

Ohrožení eurovalu se obává také Marek. „Klíčové je, že došlo ke snížení ratingu zemí, jako je Rakousko a Francie, protože jejich rating je důležitý pro záchranný fond EFSF a jeho celkovou efektivní kapacitu,“ poznamenal. Nyní podle něj bude nutné do fondu dodat víc peněz, nebo se bude muset eurozóna smířit s tím, že se kapacita fondu zhruba o třetinu sníží.

Dalším nebezpečím pro euroval by pak bylo zhoršení ratingu i zbývajících zemí eurozóny. Chambers v pátečním rozhovoru v americké televizní stanici CNBC řekl, že hlavní nebezpečí pro špičkový německý rating představuje zhoršení rozpočtové situace této země nebo problémy v německém finančním sektoru. Pokud se bude německá vláda zadlužovat, tlak na známku bude růst, poznamenal také.