Zakáže Rakousko dovoz energie z jádra? Napoví dnešní summit

Vídeň – Rakouská vláda vážně uvažuje o zákazu dovážet do země energie neznámého původu. Svůj plán dnes bude projednávat na vídeňském summitu se zástupci energetického průmyslu i ekologických organizací Greenpeace a GLOBAL 2000. Těm vadí, že v elektřině, která do alpské země míří ze zahraničí, je i ta pocházející z jádra. Na takzvaném protiatomovém summitu teď chtějí ekologové prosadit, aby tomu kabinet zabránil novelou zákona.

Až u 15 procent elektřiny na rakouském trhu podle ekologů není možné ověřit původ. Na schůzce loni v červenci se s vládou a energetiky dohodli, že veškerý proud musí být označený. Nyní však chtějí opatření radikálně zpřísnit. „Rakousko chce podle ústavy být bezjaderné. Proto se musí zastavit i dovoz, všechno ostatní by bylo cynické,“ sdělil šéf Global 2000 Klaus Kastenhofer.

Takzvaná „šedá elektřina“ je podle kritiků zhruba ve třetině případů vyrobená právě z jádra. Distributoři ji maskují levnými certifikáty, díky kterým na burzách vypadá jako proud pocházející například z vodních elektráren. Návrh, který by jeho dovoz zastavil, budou ekologové těžko prosazovat – zatím k tomu nepřesvědčili šéfa rakouského hospodářství. „Chceme v zásadě odklon od dovozu jaderného proudu, ale za právně nenapadnutelných a financovatelných podmínek, které nebudou mít negativní dopad na Rakousko,“ sdělil ministr Reinhold Mitterlehner.

Podle odborníků je označování energie z hlediska fyzikálního nesmysl. „V síti se fyzikálně nerozlišuje, jestli elektřina pochází z vodní, jaderné, či větrné elektrárny, ale obchodně to samozřejmě rozlišit možné je. Už dnes si na faktuře energetické společnosti můžete přečíst, z jakého mixu byla elektřina vyrobena,“ řekl ČT energetický konzultant společnosti ENA Jaroslav Jakubes.

Rakušané odmítli v referendu jaderné elektrárny na svém území už v roce 1978 a léta brojí zejména proti jaderným elektrárnám v ČR a na Slovensku. V Rakousku je tedy zakázána výroba elektřiny z jaderné energie, ale nikoliv její dovoz. Nevládní organizace si od dnešního summitu slibují, že se jim podaří prosadit změnu zákona a zakázán bude i dovoz elektřiny pocházející ze zahraničních jaderných elektráren. Rakouský ministr hospodářství Reinhold Mitterlehner to zatím odmítá.

Podle odborníků přililo olej do ohně zintenzivnění diskuse o dostavbě Temelína, který je již dlouhou dobu Rakousku trnem v oku. „Je to zase vzkříšení protitemelínských nálad,“ potvrdil Jakubes. Nabídky na dostavbu Temelína by měli zájemci předložit do poloviny letošního roku. V roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi tendru. Hodnota zakázky na dostavbu dvou temelínských bloků se odhaduje minimálně na 200 miliard korun.