Vláda v tisku vysvětluje reformy. Kampaň vyjde na 3 miliony

Praha – Kabinet premiéra Petra Nečase v českých denících představí reformní kroky koaliční vlády. Podle informací mluvčího vlády Jana Osúcha vyjde celá kampaň bez daně na 2,7 milionu korun. Vláda předpokládá, že přílohy, které dnes začaly vycházet ve vybraných velkých českých denících, osloví necelé čtyři miliony jejich čtenářů.

„I bez mediálních agentur jsme při individuálních jednáních s vydavatelstvími dosáhli velmi příznivých cen,“ poznamenal Osúch. Cílem podle něj bylo především zveřejnit užitečné přehledy a vysvětlující tabulky a „nikoli utrácet desítky či stovky milionů za nákladné reklamní kampaně a pouhá 'reklamní gesta na vládu.'“

V lednu má být prostřednictvím příloh veřejnost seznámena se sociální reformou, na únor je plánována podobná kampaň seznamující s reformou zdravotní. Úřad vlády má také specializované webové stránky www.reforma.cz, které se zabývají změnami v důchodové, sociální, zdravotnické a daňové oblasti. Každá reformní stránka také obsahuje modelové situace, citace premiéra, ministrů a ekonomů k jednotlivým změnám a část zaměřenou na odborné informace o reformách.

Přílohy, na jejichž obsahu pracovali zaměstnanci úřadu vlády a odborníci z ministerstva práce a sociálních věcí, existují ve třech grafických verzích, které odpovídají cílovým skupinám jednotlivých médií. Dnes se objevily v Mladé frontě Dnes (MfD) a v deníku Blesk.

Peníze na kampaň jsou podle Osúcha z rozpočtu tiskového odboru úřadu vlády, vázané na „propagaci vládní činnosti“, které nebyly spotřebovány v letech 2010 a 2011. Příslušné smlouvy s jednotlivými médii jsou zveřejněny na webu úřadu vlády.

„Nyní, kdy především změny v sociální a zdravotní oblasti začínají platit, je třeba o jejich dopadech důkladně informovat veřejnost,“ vysvětlil mluvčí smysl objednaných tematických příloh. Podle neoficiálních informací zvažovali zaměstnanci úřadu vlády, že kampaň zahájí už v loňském roce; start však byl posunut i vzhledem k tomu, že reformy samotné byly schváleny po vrácení Senátem až na konci roku.