Egypt a Řecko zlevňují, příznivěji by mělo být i u Chorvatů

Athény - Pokud plánujete dovolenou v Egyptě nebo Řecku, neprohloupíte. Z důvodu menší poptávky ceny klesly oproti loňsku až o pětinu. Britové a Němci, kteří jsou hlavními navštěvovateli těchto zemí, o ně vzhledem k jejich vnitřnímu vývoji ztrácejí zájem. Tamní hoteliéři tedy musí zlevňovat. Výraznými slevami chtějí obě destinace opět nalákat turisty, nejvíce zlevňují tří a čtyřhvězdičkové hotely.

Pro Řeky na ostrovech je cestovní ruch klíčový. Pokud přijdou o turisty, přijdou o práci. Ostrovy žijí v Řecku svým vlastním životem a od demonstrací v Athénách jsou vzdálené. I přesto na ně ale problémy doléhají. Turisty odrazují stávky na letištích a demonstrace v ulicích.

Proč klesají ceny i v Egyptě

Větší zájem o řeckou dovolenou komplikují informace o možných turisticky nepopulárních změnách. Jedná se například o tom, že cizinci nebudou smět pít alkohol, nebo že na pláži budou ženy muset nosit plavky vcelku. Cestovky však věří, že razantní pokles cen dokáže alespoň část turistů k návštěvě Egypta přesvědčit. Podle Daniela Plovajka, mluvčího CK Fischer, se Češi situace v Egyptě nebojí a mohli by tedy na snížení cen slyšet.

„Věřím, že ta prohlášení egyptských politiků jsou určena spíš dovnitř, do Egypta. Pokud by se něco takového podařilo, znamenalo by to konec turistiky v Egyptě,“ říká Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR.

Levněji by mohlo být i v Chorvatsku

Zlevnit by letos měli i Chorvati. Tamní ministerstvo turistiky chce z důvodu rostoucí konkurence ve Středomoří a klesající turistice snížit DPH pro penziony a kempy.

Trendy v cestování

„Trendem jsou nyní zájezdy mimo klasické destinace. Dnes už je ten výčet destinací v podstatě celý svět. Objevili jsme to, že si dokážeme jednu dovolenou odepřít a našetřit na exotickou dovolenou,“ říká Michal Veber, tajemník Asociace cestovních kanceláří ČR.