Němci volají po evropské ratingové agentuře

Berlín - V reakci na pondělní snížení hlavního úvěrového ratingu Evropského fondu finanční stability (EFSF) agenturou Standard & Poor's zesílily v Německu hlasy volající po vzniku nezávislé evropské ratingové agentury. Podle šéfa diplomacie Guida Westerwelleho by mohla fungovat po vzoru respektované německé nadace Warentest, která hodnotí a porovnává kvalitu zboží a služeb.

V rozhovoru pro list Neue Osnabrücke Zeitung ministr Westerwelle zdůraznil, že je nejvyšší čas vytvořit konkurenci anglo-americkým ratingovým agenturám. Evropská agentura by podle něj mohla fungovat podobně jako německá spotřebitelská nadace.

„Její nestranickost, schopnost úsudku a nezávislost nemůže nikdo zpochybnit,“ vyzdvihl přednosti německým státem založené a podporované nadace, jejíž testy a hodnocení se v Německu těší značné důvěryhodnosti. Westerwelle se prý chystá o tomto návrhu mluvit se svými evropskými kolegy.

Omezení vlivu tří nejdůležitějších ratingových agentur požaduje také ministr financí Wolfgang Schäuble. Zdůraznil také, že ratingové agentury musí být „objektivními soudci, a ne zainteresovanými stranami“. Kritizoval páteční rozhodnutí Standard & Poor's snížit úvěrový rating Francie a dalších unijních států. Agentura podle něj nezohlednila skutečnost, že státy eurozóny pracují na vytvoření fiskální unie, v níž budou společná rozpočtová pravidla.

Pro vytvoření evropské ratingové agentury se vyslovil i parlamentní lídr křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové Michael Meister a generální tajemník koaličních liberálů (FDP) Patrick Döring. Oba to zdůvodnili nutností větší konkurence na poli mezinárodních ratingových agentur. Podle Döringa by se měla nová agentura oprostit od politických vlivů. Její vytvoření by tak mělo být úkolem aktérů na finančních trzích.

Exodus dělníků z Evropy

Hospodářské problémy vyhánějí z Evropy desítky tisíc kvalifikovaných odborníků, z nichž mnozí podlehnou lákavým nabídkám z bývalých evropských kolonií v Latinské Americe a Africe, čímž obracejí zavedené migrační vzorce. Asie a Austrálie, stejně jako USA či Kanada, přijímají další z těch, kdo opouštějí problémy sužovanou eurozónu.

Zároveň řídne příliv imigrantů ze zemí třetího světa, jejichž práce pomáhala pohánět evropský růst. Statisíce z kvalifikovaných odborníků se vracejí domů. Tento exodus vyvolává obavy z potenciálních dlouhodobých důsledků ekonomické krize, které se mohou projevit například vysycháním talentů.