Bestsport chce od věřitelů 100milionový úvěr na pokrytí provozu

Praha – Společnost Bestsport chce získat od věřitelů či třetí osoby úvěr 100 milionů korun na krytí svého provozního financování. Firma výzvu dnes zveřejnila v insolvenčním rejstříku. Bestsport, který provozuje a vlastní pražskou 02 arenu, je v úpadku od loňského května. Oslovení věřitelů a třetích subjektů s žádostí o úvěr nicméně podle mluvčího společnosti Oldřicha Babického neznamená, že by Bestsport neměl na financování provozu.

O2 arena si podle Babického na sebe vydělává i ve složité době a bez problémů hradí svoje výdaje. Bestsport ale čeká možné zvýšené finanční nároky spojené s realizací reorganizace. „Proto chceme mít otevřenou úvěrovou linku, abychom v budoucnu v případě potřeby pružně vykryli finanční nároky. Pokud nikdo na výzvu nebude reagovat, neznamená to pro Bestsport hrozbu konkurzu. Formu veřejné výzvy přes insolvenční rejstřík jsme volili z opatrnosti, aby nás v budoucnu nikdo nenařkl z nekalého jednání,“ vysvětlil předseda představenstva Richard Benýšek.

Věřitelé Bestsportu zatím na výzvu nereagovali. „Společnost KKCG SF, jako jeden z největších věřitelů Bestsportu, byla o této výzvě vyrozuměna. Získání úvěru je součástí přípravy reorganizace společnosti, kterou dlouhodobě podporujeme. Zatím jsme nepřijali rozhodnutí, jak na tuto výzvu zareagujeme,“ uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Bestsport dnes v insolvenčním rejstříku uvedl, že pokud nedostane do deseti dnů nabídku úvěru, vyrozumí z toho, že věřitelé jej nemají zájem poskytnout.

Insolvenční soud koncem června rozhodl o tom, že úpadek Bestportu bude řešen reorganizací. Společnost PPF Healthcare, jeden z věřitelů Bestsportu, poté oznámila, že bude do konce roku 2011 schopna předložit takový reorganizační plán společnosti, který bude mít šanci získat podporu na schůzi věřitelů. Dosud jej však nepředložila. Lhůta pro předložení plánu vyprší v polovině února. Pokud věřitelé nepředloží ve stanovené lhůtě reorganizační plán, bude podle Bestsportu jeho insolvence řešena formou konkurzu.

Sazka
Zdroj: ČT24

Bestsport má stejné akcionáře jako zkrachovalá loterijní společnost Sazka, tedy sportovní svazy. Insolvenční návrh na sebe firma koncem loňského března podala sama. Důvodem bylo to, že je Sazka, která se v té době ocitla v úpadku, jak ručitelem závazků Bestsportu, tak i jeho největším věřitelem v souvislosti s financováním nákladů na výstavbu O2 areny. O2 arena je největším majetkem Bestsportu. Znalecký posudek vypracovaný společností Ernst&Young ji ocenil na nejvýše 1,57 miliardy korun.