Hypotéky jsou nejlevnější od roku 2003

Praha - Hypotéky se dostaly na nejnižší úroveň od roku 2003, úrokové sazby klesly na hodnotu 3,56 procenta. Rekordní je rovněž objem uzavřených hypoték v prosinci. Ten dosáhl 12,847 miliard, což je nejvyšší suma za loňský rok. Informace přinesl server Hypoindex.

„Sazby dosáhly rekordní úrovně i přesto, že některé banky v prosinci již mírně zdražily. Lidé si však dokázali vyhledat nejlevnější nabídky,“ přiblížil vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Nejcitelněji poklesly úrokové sazby u jednoletých fixací. V průměru má tato fixace úrokovou sazbu 4,14 procenta, oproti listopadovým 4,38 procenta. Díky nízkým úrokovým sazbám je stále nejvíce v oblibě pětiletá fixace. U té sazba klesla na 3,5 procenta. „Mladí lidé chtějí žít sami a musí si na bydlení půjčit. České domácnosti nejsou předlužené, sazby tak můžou být nízké,“ míní analytik Broker Consulting Josef Šimek.

Podle indexu byl prosinec rekordní i v objemu poskytnutých hypoték. Banky v posledním měsíci roku 2011 poskytly 7 293 hypoték za 12,85 miliardy korun, což je nejvyšší částka za jeden měsíc v uplynulém roce. Absolutní rekord v objemech hypotečních úvěrů si drží červen 2007, kdy objemy dosáhly 18 miliard korun.

Hypotéky nejlevnější za posledních devět let (zdroj: ČT24)

Josef Rajdl, vedoucí analytik, Fincentrum:

„Obvyklé utlumení aktivity v závěru roku bylo tentokráte vystřídáno mohutným finišem, čemuž přispělo několik faktorů: nákupy nemovitostí za nižší DPH, refinancování úvěrů, jimž končí fixace v následujícím pololetí z důvodu zajištění nižších sazeb. Celoročně pak na vyšší objemy mělo také vliv, že stavební spořitelny již nemohou konkurovat bankám.“

Podle odhadů Hypoteční banky poskytly banky loni občanům hypotéky za 117 miliard korun, což představuje zhruba 40 procentní nárůst oproti roku 2010. Hodnota 3,56 procenta je nejnižší za dobu existence ukazatele Fincetrum Hypoindex. Index sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace od roku 2003 a dnes zveřejnil nejnovější údaje.