Na ochranný nárazník a půjčky potřebuje MMF 600 miliard dolarů

Washington - Evropa potřebuje k účinnému řešení krize 600 miliard dolarů (12 bilionů korun). Tolik peněz by mělo přitéct do Mezinárodního měnového fondu (MMF), který by sumu rozdělil mezi půjčky a „ochranný nárazník“. Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu o této problematice jednala v noci na dnešek ve Washingtonu.

„Mnoho členů výkonné rady zdůraznilo nutnost a naléhavost kolektivních snah k potlačení dluhové krize v eurozóně a ochraně ekonomik po celém světě před jejími vedlejšími efekty a nadměrnému poklesu produkce/příjmů,“ uvedla v prohlášení zveřejněném po zasedání rady výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová.

Výkonná rada rovněž podle Lagardeové přivítala plán Evropy, který počítá s tím, že Evropa poskytne fondu dalších 150 miliard eur (3,8 bilionu Kč) ke zvýšení jeho úvěrové kapacity. Zdůraznila však, že je důležité, aby Evropa měla dostatečně silné své ochranné prostředky a politiku. Úvěrová kapacita MMF je v současnosti zhruba 350 miliard USD (téměř 7 bilionů Kč).

Agentura Standard & Poor's v pátek snížila rating devíti zemím eurozóny, včetně Francie a Rakouska, které měly doposud nejvyšší známky, a v pondělí pak zhoršila hodnocení i evropskému záchrannému fondu EFSF. Investoři nejsou přesvědčení o tom, že představitelé eurozóny přišli s dostatečně komplexním plánem, který by zabránil tomu, aby se dluhové problémy přelily v globální krizi.

Jednání výkonné rady MMF přišlo v době, kdy se skupina 20 největších rozvojových a rozvinutých zemí G20 připravuje na únorové jednání, na kterém má být projednáno i zvýšení peněz pro MMF. Odpovídající financování MMF by poskytlo větší důvěru trhům, protože by ukázalo, že fond může v případě potřeby efektivně reagovat. Rozvíjející se země, jako je Čína, již řekly, že jsou ochotné poskytnout další peníze MMF, pokud Evropa uskuteční kroky k vyřešení krize, včetně poskytnutí více zdrojů.