Investiční strategie – maják, který vám posvítí na cestu

Praha - Investice primárně slouží jako lepší způsob zhodnocování financí, než nabízí běžné bankovní nástroje – například spořící účty. Každý investor má ale jinou představu o tom, kolik by mu investiční nástroj měl vynášet. To je úzce svázané s rizikem, které je ochotný podstoupit. Čím víc je ochotný riskovat, tím většího zhodnocení, ale taky ztrát, může dosáhnout.

Pokud máte k riziku spíš odpor, nevěště hlavu. Nikdo totiž nedává v sázku svoje peníze vyloženě rád, existuje proto několik způsobů, jak riziko snižovat. Nejběžnějším postupem je diverzifikace portfolia. Jde o rozložení peněz do různě rizikových instrumentů a do více oborů. Pokud se pak jedněm akciím, které držíte, nedaří, jiné mohou sklízet zisky. Diverzifikace tedy sice bude pro vaše portfolio znamenat výkyvy, hodnota celého portfolia ale bude při správně nastavené diverzifikaci růst.

Dalším účinným způsobem, jak riziko eliminovat, je investovat peníze na delší období. V dlouhém časovém horizontu se totiž krátkodobé výkyvy stírají a u ziskových firem se generuje růst ceny akcií a zisk. Strategií si přitom můžete zvolit hned několik. Nejdřív si je ale třeba ujasnit několik základních otázek:

Kolik času chcete investování věnovat?

Pokud si chcete investováním vydělávat na živobytí, nejspíš budete muset zabrat. Trhy nikdy nespí – takže je potřeba sledovat, co se kde děje a ideální je vašim investicím věnovat několik hodin denně. Pokud se spokojíte s menšími výnosy za cenu méně času, který do investování vložíte, pak vám nejspíš bude stačit podívat se, jak si vaše akcie vedou, jen občas.

Na jak dlouho chcete peníze investovat?

Další otázkou je období, na které chcete svoje peníze „propůjčit“ některému z investičních nástrojů. S tím nejspíš bude souviset i účel vaší investice. Pokud si tak snažíte přivydělat na důchod, půjde spíš o dlouhodobější investici a současné výkyvy na trzích vás spíš zajímat nemusejí, tedy pokud vám do důchodu nezbývá posledních několik měsíců. Vhodné tak ve většině případů bude například zvolit nástroje s jasně rostoucím trendem a jejich krátkodobými problémy se nezabývat.

S obdobím, na které chcete peníze investovat, také souvisí, jak rychle je možné svou investici proměnit zpět na likviditu. Možnost kdykoliv akcie odprodat, a získat tak zpět svoje finance, je podstatným faktorem. Nižší likvidita pak většinou s sebou nese i vyšší možnosti výnosu.

Kde investovat?

Vhodné je také nepouštět se do investic na více trzích – jeden až dva jsou dost. Poznat je do hloubky vám jistě nějaký čas zabere.

Japonská burza
Zdroj: ČTK/AP Photo/Junji Kurokawa

Zvolte si strategii a držte se jí

Máte jasno ve výše uvedených otázkách? Tak je čas zvolit investiční strategii. Neustálá obměna přístupu je totiž spíše jistou cestou ke ztrátě než vylepšování vaší strategie. Proto je vhodné mít od začátku jasno v tom, jakým směrem se vydáte.

Strategií je hned několik. Nejméně náročná, relativně bezpečná, ale i slibující nejnižší výnosy je například indexová strategie, kdy investor peníze uloží do investičního nástroje, jehož výnos přesně odpovídá výnosu některého trhu, například kopíruje pražský index PX. Jen mírně náročnější je strategie výnosová. Jejím cílem je nakombinovat investice tak, aby pomocí růstu cen držených instrumentů a pravidelných dividend dlouhodobě dosahovaly zisků – jde o nákup akcií firem s dlouhou historií, stabilním vývojem a ziskovým hospodařením.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP Photo/Michael Probst

Rizikovějším přístupem je růstová strategie. Ta se zaměřuje na výnos jednotlivých investic. Investor, který si ji zvolí, peníze vkládá do nových společnosti s růstovým potenciálem, většinou titulů na mladých trzích. Ještě náročnější a rizikovější strategií je aktivní investování, kdy chce investor dosáhnout zisků několikrát ročně – vydělává především vhodným načasováním svých obchodů.

Nejrizikovějším přístupem je dynamická strategie, při kterém se ztráty a zisky vybírají již při velmi malých cenových výkyvech. Pro dosažení vysokých výnosů se využívá pákový efekt – tedy obchodování s cizím kapitálem. Tato strategie se už překrývá se spekulací, která uvažuje nejrůznější okolnosti, které mohou v budoucnu ovlivnit cenu akcie. Spekulací lze dosahovat stoprocentních zisků, ale také rychle všechno prodělat. Amatéři by se proto do takových obchodů pouštět neměli.

Jste nerozhodní a nedokážete odhadnout, jaký je váš vztah k riziku, a tedy jaká investiční strategie by pro vás byla vhodná? Zkuste zjistit, jaký je váš investiční profil. Pomůže vám jednoduchý test. Vaši charakteristiku a investiční strategii odpovídající vašemu výsledku si pak najdete zde.

S nákupem vyčkejte, než budete skutečně přesvědčení

Rozhodně není radno vrhnout se do zběsilého nakupování. Až si zvolíte investiční instrument, do kterého jste ochotní peníze vložit, nejdřív svého favorita chvíli pozorujte. Až pak kupujte a za svým názorem si stůjte, i když půjde cena vaší investice dolů. První pokles by váš záměr ovlivnit neměl. S emocemi v investičním světě neobstojíte.

Ani po nákupu není vyhráno. Je třeba sledovat, jak se vaší investici daří. Pokud dochází ke shodě s vašimi požadavky a kritérii, je vše v pořádku, pokud ne, je vhodné hledat příčiny a učinit rozhodnutí. Určení spodní cenovou hranici není vůbec na škodu. Tady můžete využít inteligentních pokynů – například „stoploss“ – v překladu zastavení ztráty. Ten vaše tituly automaticky odprodá, pokud jejich cena klesne na vámi nastavenou spodní hranici. Nemusíte proto sledovat, co se s vašimi investicemi děje nepřetržitě a můžete klidně spát.

A protože cesta ke správnému a rozumnému investování bývá složitá, připravili jsme pro vás seriál, kde spolu krok za krokem nahlédneme do základních pravidel investování. Recept na to, jak zbohatnout, rozhodně nečekejte, nabídneme spíš průvodce, díky kterému možná snáz najdete tu správnou cestu. Na další článek se můžete těšit už za dva týdny v rubrice Ekonomika.