Juncker: Eurozóna je na prahu recese, je třeba podpořit růst

Brusel - Šéf ministrů financí unijních států platících eurem Jean-Claude Juncker odhadl, že je eurozóna na prahu ekonomické recese. Současně vyzval partnery, že je třeba najít prostředky na podporu ekonomického růstu. Řada analytiků očekává, že výkon ekonomiky eurozóny za poslední čtvrtletí loňska opět klesne, data ale zatím nejsou známá. Stejně tak by tomu mělo být podle nich i v prvním čtvrtletí letoška. Následně by mohl HDP eurozóny stagnovat, a pak pomalu začít růst.

„V eurozózně jsme na prahu technické recese,“ citovala v noci na dnešek Junckera agentura AFP. Za „technickou“ je recese označována ekonomy tehdy, když se po dvě čtvrtletí za sebou hrubý domácí produkt (HDP) propadá. I kdyby měl být pokles opravdu jen dočasný, je zřejmé, že zasáhne vlády a jejich rozpočty. A to navíc ve chvíli, kdy se snaží šetřit a najít úspory, kde se dá, aby snížily rozpočtové deficity, které má naprostá většina z nich.

„Myslím, že rozpočtová konsolidace je přístupem, který nemá alternativu,“ řekl Juncker po středečním setkání s belgickým premiérem Eliem Di Rupem. Současně ale Evropa podle něj potřebuje jasnou prorůstovou politiku. Právě i ta by tak měla být tématem summitu EU, který se koná v Bruselu 30. ledna. Na něm se budou lídři dohadovat na konečné podobě paktu fiskální disciplíny, který by měl zabránit opakování současné dluhové krize a vést k dodržování dohodnutých pravidel. Šéfy států a vlád ale v souvislosti s krizí čeká i debata nad dopady krize na zaměstnanost a reálnou ekonomiku.