Cena benzinu láme rekordy

Praha – V minulém týdnu opět vzrostly ceny pohonných hmot. Podle společnosti CCS se dostaly na nové rekordy. Nafta podražila o 15 haléřů na 36,22 koruny za litr a cena benzinu Natural 95, tedy neprodávanějšího paliva, se zvýšila o 11 haléřů na průměrných 35,65 koruny za litr. Růst cen způsobuje drahá ropa a slabý kurz koruny vůči dolaru.

Benzin Special 91 zdražil o pět haléřů, řidiči ho v průměru kupovali za 34,83 koruny za litr. Plyn LPG ve srovnání s předchozím týdnem zdražil o devět haléřů na 17,41 koruny az litr.

Ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje také společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů Natural 95 zdražil v průměru o 14 haléřů na 35,44 koruny za litr. Cena nafty vzrostla o 21 haléřů na 36,01 koruny za litr. Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum výraznějšímu zdražení zabránil pokles distribučních marží.     

Podle odborníků nelze zatím předpovídat, zda se ceny pohonných hmot vyšplhají až na 40 korun za litr. Analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta očekává mírný pokles cen v průběhu prvního pololetí, ale pouze za předpokladu, že se stabilizuje situace na Blízkém východě.

Podle odborníků nelze zatím předpovídat, zda se ceny pohonných hmot v ČR vyšplhají až na 40 korun za litr. Analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta očekává mírný pokles cen v průběhu prvního pololetí, ale pouze za předpokladu, že se stabilizuje situace na Blízkém východě a posilní kurz koruny.