Bankéři se snaží dostat k běžným Indům

Dilí - Indie se snaží naučit své občany, jak zacházet s penězi. Tamní státní banka si proto najímá spolupracovníky, aby přímo ve svých domovech zakládali drobné pobočky a získali pro ni co nejvíc klientů. Kromě byznysu si banka slibuje i zlepšení situace lidí v boji proti finanční mafii a lichvářům.

Účet v bance nemá zdaleka ani polovina lidí. Mnozí venkované, kteří mají třeba byť minimální majetek zase o možnosti jeho zřízení ani netuší. Banky proto zvolili novou cestu osvěty. Jak se starat o své úspory mají lidem vysvětlit najatí spolupracovníci přímo ze svých domovů. „Využíváme takzvaných bankovních zprostředkovatelů. Jsou to lidi přímo z vesnice. Ostatní pak motivují k otevření účtu,“ popsal systém Krishma Kumar, ředitel Indické státní banky. 

"Většina lidí je tu nevzdělaná. Je obtížné jim cokoliv vysvětlit. Jde většinou o rolníky nebo migrující pracovníky, popisuje svou práci Roshan Nasir Penkar, venkovská bankovní úřednice, která má k dispozici jen počítač připojený k internetu. Není zaměstnaná, banka jí platí jen provize. Většina lidí si ale pořád nechává svoje úspory doma. Ti, kteří se pro účet rozhodnou, vloží většinou jen několik jednotlivých dolarů. 

Reportáž Františka Kramarze (zdroj: ČT24)

Lichváři chtějí úrok i 500 procent měsíčně

Účet je aktivní během dvou dní, je zadarmo a úročí se čtyřmi procenty - jak stanovuje zákon. Získáváním nových klientů si kromě svého byznysu slibuje banka i zlepšení situace lidí v boji proti finanční mafii. „Lichváři tu lidem půjčují peníze s úrokem až pět set procent měsíčně. Snažíme se jim vysvětlit, že si můžou půjčit od nás, samozřejmě mnohem výhodněji,“ uvedl Kumar. 

I přes všechny snahy však zůstávají v zemi bez bankovního účtu asi tři stovky milionů domácností. Mnohé z nich na komfort bankovního účtu nikdy nedosáhnou. Řady domácích bankéřů ale i přesto rostou a bankovních účtů pomalu přibývá.