Tryskáče už tolik neletí, prodej poklesl o 10 procent

Londýn - Prodej soukromých tryskáčů v minulém roce klesl. Nejbohatší lidé světa i velké firmy šetří a prodejci tak musí hledat způsoby, jak si exkluzivní zákazníky udržet. Jedním z prodejců je i britská firma Jet Business, která prodává letadla v kamenné pobočce, která sama o sobě vypadá jako letadlo.

Na první pohled vypadá kancelář jako paluba Airbusu A319. Ve skutečnosti však jde o pobočku firmy Business Jet, která stojí pevně na zemi, v centru Londýna. Právě sem směřují první kroky zákazníků firmy, když chtějí soukromé letadlo vlastnit. „Kdo si může dovolit tryskáč, ať už je to vláda, korporace nebo bohatý jednotlivec, ti všichni létají přes Londýn. Takže jsme na správném místě,“ chlubí se Steve Varsano, majitel a zakladatel firmy.

Obchodník prodá víc, když má hezký obchod

Trh soukromých tryskáčů v loňském roce poklesl o 10 - 11 procent, proto firmy hledají nové způsoby, jak luxusní zboží prodávat. A průzkumy dokazují, že když obchodníci udělají nákupní prostředí atraktivnější, je to správná cesta. Stát se majitelem soukromého tryskáče přitom není levná záležitost. Nejlevnější stojí kolem jednoho milionu dolarů, ten nejluxusnější i stokrát tolik. Cena se odvíjí od velikosti nebo luxusnosti provedení. 

„Máme tu systém, který dokáže jednoduše filtrovat letadla podle požadavků zákazníka. Podle toho kolik má peněz, jak staré letadlo chce, pro kolik pasažérů a na jakou vzdálenost, mu během několika vteřin nabídneme k porovnání všechny možnosti,“ popisuje svůj obchod Varsano.

V Česku je tryskáčů zatím poskrovnu. V minulosti ho například koupil Petr Kellner, podnikatel ve sportu Antonínem Charouz nebo spolumajitel PPF Jiří Šmejc.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)