Ministři financí EU budou jednat o rozpočtové disciplíně

Brusel – Dnes v podvečer budou v Bruselu jednat ministři financí EU o textu mezivládní dohody, která má zavést nová a ještě přísnější pravidla fungování eurozóny. Ta mají zabránit opakování dluhové krize. Podle zatím posledního náčrtu smlouvy si mají státy uzákonit tzv. „dluhovou brzdu“. Rozpočty zemí eurozóny a těch, které se ke smlouvě připojí, mají být napříště vyrovnané se schodkem maximálně půl procenta HDP.

Oproti původnímu návrhu ale dluhová brzda nemusí být zakotvená v ústavě. Nejnovější návrh smlouvy to jen doporučuje. Dál ale umožňuje prověřit Soudním dvorem Evropské unie, jestli daný stát takové pravidlo dostatečně zakotvil ve svém právu, nebo ne. 

Smlouva taky zavádí dohled Evropské komise a Rady ministrů nad ozdravnými opatřeními těch zemí, které budou mít příliš vysoký rozpočtový deficit. Dokument mají už v březnu mezi sebou podepsat země platící eurem. Přidat se k nim mohou i státy s vlastní měnou, tedy taky Česko.

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance:

„Pro ČR nevyplývá z podepsání nové dohody o fiskálních pravidlech okamžitě žádný závazek, v podstatě jde o to, že bychom museli dodržovat ta nová pravidla až po přijetí eura.“

„Nemůžeme ignorovat realitu toho, co je třeba provést. Je třeba snížit veřejný dluh, snížit zadlužení, ale taky povzbudit růst a konkurenceschopnost,“ říká francouzský ministr financí François Baroin. Německá kancléřka Angela Merkelová věří, že k podpisu dojde už během ledna, nejpozději však do března.

Eurozóna vyjednává rozpočtovou disciplínu (zdroj: ČT24)