Kalousek: Postoj vlády k ratifikaci fiskální smlouvy nikdo nechápe

Brusel – Pozici české vlády, která chce v případě podpisu rodící se unijní smlouvy o fiskální disciplíně uspořádat o tomto dokumentu referendum, podle ministra financí Miroslava Kalouska nikdo nechápe. Od pondělí jednal Kalousek o smlouvě v Bruselu i s kolegy z dalších zemí Evropské unie.

„Seznámil jsem své kolegy s pozicí české vlády, že v případě, že se rozhodne podepsat tuto smlouvu, bude prosazovat ratifikaci referendem,“ uvedl dnes novinářům Kalousek. „V očích všech svých kolegů ze zemí Evropské unie jsem četl totální nepochopení tohoto postoje,“ dodal s tím, že on však jejich nechápavé pohledy chápal, nicméně svoji povinnost člena české vlády splnil.

Miroslav Kalousek

„Nepochopil to nikdo z nich. Já se nedivím, já bych to také nepochopil.“

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24

V kabinetu prosadili případné konání referenda partneři Kalouskovy TOP 09, která je proti tomuto návrhu.

S podpisem rozpočtové odpovědnosti váhá i Polsko

„Pokud Polsko nezíská adekvátní status účastníka setkání zemí eurozóny, který by nám dal pocit, že se podílíme na rozhodování, bude pro nás obtížné smlouvu o rozpočtové odpovědnosti podepsat,“ uvedl polský premiér Donald Tusk.

Už v pondělí budou o smlouvě, která by měla zpřísnit rozpočtový dohled, jednat šéfové států a vlád EU. Dohoda, která mimo jiné počítá s tím, že by země měly do svého práva zakotvit pravidla v podstatě vyrovnaného či přebytkového rozpočtu, má platit pro státy eurozóny. Přistoupit k ní mohou ale i další členové EU. Pro ně by nicméně začala platit až v okamžiku, kdy by tyto země zavedly euro.

Vstup Evy Hrnčířové a komentář Miroslava Kalouska (zdroj: ČT24)