V ČR se z internetu loni stahovalo o třetinu více dat

Praha – Na pozadí diskuze o autorských právech na internetu, osudu velkokapacitních datových úložišť a války vyhlášené z úst anonymních hackerů dnes největší tuzemští poskytovatelé webového připojení zveřejnili údaje o stahování obsahu. V loňském roce podle nich internetoví uživatelé v ČR stahovali o třetinu více dat než v roce 2010. Jeden uživatel v průměru přenesl data o velikosti 30 GB měsíčně, což odpovídá například 20 až 30 celovečerním filmům v běžné kvalitě.

Podle odborníků se čeští on-line uživatelé současného honu na distributory pirátského obsahu jen tak nezaleknou. „Jedná se o dlouhodobý trend, který bude zřejmě dále pokračovat i v následujícím období. Zájem klientů se totiž přesouvá ke konzumaci datově náročnějších aplikací, jakou je například on-line video,“ uvedl Martin Krautwurst ze společnosti UPC.

Většinu provozu v internetových sítích tvoří služby pro sdílení souborů a poskytovatelé videa. Podle objemu datového provozu v síti O2 měl během loňského roku největší, téměř 11 procentní, podíl video server YouTube.com, následovaný portálem pro sdílení dat Ulož.to s desetinovým podílem. V první desítce se umístily ještě služby jako Megavideo.com, Freevideo.cz, CZshare.com nebo Share-rapid.com, tedy opět servery pro sdílení nebo stahování videa.

Jednotlivé servery pro sdílení dat začínají dělat první kroky, aby nedošlo k jejich uzavření jako v případě služby Megaupload. Poté, co v pondělí zrušil možnost sdílení souborů mezi uživateli server FileSonic, začal blokovat účty svých uživatelů i FileServe. Uploaded.to zašel ještě dál a začal blokovat služby pro uživatele z USA. Žádný ze serverů nevydal žádné prohlášení. Podle Chip Online není vyloučeno, že podobný osud brzy čeká další služby, jako je Ulož.to, RapidShare, FilesTube nebo Hotfile.