Zahraniční obchod Japonska skončil po 30 letech ve schodku

Tokio – Bilance zahraničního obchodu za loňský rok nedopadla pro Japonsko příznivě. Jeden z ekonomicky nejsilnějších hráčů světa skončil po 30 letech v deficitu, když v loňském roce jeho zahraniční obnos dosáhl 2,5 bilionu korun (620 miliard korun). Více než finanční nestabilita světových trhů však tamnímu byznysu uškodilo březnové zemětřesení. Země proto musí výpadky domácí výroby nahrazovat ze zahraničí.

Březnové otřesy a následná tsunami například donutily Toyotu na dlouhou dobu omezit výrobu. Pozici světové automobilové jedničky tak Japonci přepustili americké General Motors. Podobně jako Toyota v Japonsku dopadly tisíce dalších firem. „Důvody jsou březnové zemětřesení, silný jen, ale také čím dál vyšší závislost na fosilních palivech potřebných k výrobě elektřiny po jaderné katastrofě a povodních v Thajsku,“ uvedl vedoucí tajemník japonské vlády Osamu Fujimura.

Na byznys v Japonsku tvrdě dopadají i problémy eurozóny a Spojených států, které patří mezi největší odbytiště japonských výrobků. Proti exportérům také stojí silná domácí měna, která prodražuje japonské zboží pro zahraniční kupce. „Spojené státy i Evropa mají problémy. Ale ty nebudou trvat věčně. Tyto země potřebují čas. Japonský vývoz by měl zase získat sílu do několika let,“ dodal hlavní ekonom Société Générale pro Japonsko Takuji Okubo.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Zpráva o deficitu zahraničního obchodu Japonska vyvolala obavy, jak dlouho může země být schopná financovat svůj obrovský dluh z vývozu. Ten je totiž hlavním pohonem ekonomického růstu země. Japonský jen proto na dnešních devizových trzích oslaboval a vůči dolaru se propadl nejníže za 2 měsíce. Investoři nyní čekají na výhled dalšího vývoje úrokových sazeb v USA, který bude zveřejněn po dnešním zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed).