Gladiolus se odvolal proti vyplacení jednoho z věřitelů Sazky

Praha - Společnost Gladiolus se odvolala k Vrchnímu soudu v Praze proti rozhodnutí městského soudu vyplatit z peněz získaných z prodeje zkrachovalé loterijní firmy Sazka 567 milionů korun věřiteli The Bank of New York Mellon. Informace vyplývají z insolventního rejstříku. Za společností Gladiolus stojí firmy Penta a E-Invest. Výplatu peněz navrhl městskému soudu inslovenční správce Sazky Josef Cupka.

Soud podle Gladiolu při usnesení opominul skutečnost, že vydání výtěžku The Bank of New York Mellon může zmařit navrácení podniku do jeho majetkové podstaty v případě, kdy se v incidenčním řízení rozhodne o neplatnosti smlouvy, podle níž byla Sazka prodána. Navíc prý není jisté, že pohledávka je pravá a zajištěná. Cupka bude muset výplatu peněz odložit, potvrdila jeho mluvčí Lenka Tichá. Částku měl původně vyplatit do pěti dnů od nabytí právní moci rozhodnutí, které Městský soud v Praze vydal 12. ledna 2012.

Žalobu na prodej Sazky podala Penta a také akcionáři loterijní firmy: Český svaz tělesné výchovy, Asociace tělovýchovných jednot a sportovních klubů a Česká asociace sport pro všechny. Zajištěná pohledávka The Bank of New York Mellon vůči Sazce činí téměř pět miliard korun.

Sazku získaly skupiny PPF a KKCG, které ve výběrovém řízení nabídly nejvyšší částku 3,81 miliardy Kč. Z této částky má Cupka vyplatit The Bank of New York Mellon, která měla svůj dluh zajištěný budovou a pozemky Sazky v Praze na Vysočanech. Návrh vyplacené částky nenaznačuje poměr, ve kterém budou vypláceni ostatní nezajištění věřitelé. Zajištěný věřitel je uspokojován přednostně.