Praha hostí konferenci systému Galileo

Praha - V Praze dnes začíná konference systému Galileo. Klíčoví účastníci se sjeli do Prahy, aby prodiskutovali a ukázali, co Galileo bude umět a jak ho využít. Česko do května připraví sídlo Evropské vesmírné agentury, která bude systém koordinovat. Finální smlouva bude podepsána v pátek. Plně provozuschopný systém 30 satelitů má být výrazně přesnější než konkurenční americký GPS. Konferenci zahájil premiér Petr Nečas.

Nečas projevil potěšení nad tím, že konference probíhá v Praze a že by byl rád, kdyby se hlavní město stalo základnou systému. To se mu vyplnilo a ještě v létě se největší evropské kapacity v oboru budou stěhovat do Prahy. Zmínil i trochu historie. „Česká republika má v oblasti kosmonautiky a v oblasti kosmických aktivit na co navazovat. Využívání družicových systémů vždy považovala za jedno z klíčových odvětví,“ řekl Nečas. Připomněl i propojení výzkumu s vysokými školami.

Od konference se čeká setkání expertů a zainteresovaných stran z celého světa. Zájem je velký. Hlavním tématem je aplikace kosmických systémů, na kterém by mohly mít svůj podíl i různé české firmy a instituce.

V jaké fázi se projekt nachází

Dle Jiřího Žáka, ze sekce zahraničních vztahů a družicových systémů, začne Galileo fungovat v roce 2014. Nyní jsou na oběžné dráze čtyři satelity, které by měly být v průběhu letních prázdnin doplněny o další dva. Podmínkou fungování celého systému je 18 satelitů na oběžné dráze. V plné síle by měl být projekt v roce 2018, díky kokurenceschopnosti se tlačí na zkracování.

Signál se ale bude šířit na jiných frekvencích než u současné GPS. Lidé si proto budou muset pořídit nové přístroje, které budou mezi systémy umět přepínat. Ty současné to totiž nedovedou.

Pro Prahu je důležité především přesunutí sídla evropské agentury pro dohled nad navigačním družicovým systémem Galileo (GSA). Podle výkonného ředitele Galilea Karla des Doridese to je hozená rukavice českým firmám a vědcům, kteří by se mohli uplatnit například při vývoji přijímačů signálu nebo aplikací pro tento systém.

Co dokáže Galileo? 

Galileo dokáže pomoci například epileptikům. Pozná, že má dítě záchvat, s přesností na dva metry určí, kde je, a pošle k němu nejbližší sanitku. 

Galileo by navíc v horizontu zhruba deseti let mělo Čechům výrazně usnadnit i péči o domácnost. Podle vývojářů bude běžné zmáčknutím jediného tlačítka v telefonu kontaktovat „vesmírnou hospodyňku“, která na dálku zapne troubu, pračku, zkontroluje děti na cestě ze školy a nebo vypustí psa na zahradu. 

Podle předsedy představenstava Asociace malých a středních podnikatelů Karla Havlíčka bude možná například bez řidiče možné řídit traktor. Konkrétní projekt na využití družic navíc v zemědělství už existuje teď. Měl by pomoci farmářům sbírat balíky slámy tak, aby šetřili čas i peníze. Teď totiž řidič s valníkem projede pole křížem krážem, protože neví, jak jsou balíky od sebe daleko. Galileo to ale umí lépe. 

Navržen je i systém, který by pomocí družice dohlížel na pohyb veškerých vlaků, ale i personálu železnice. A v případě havárie by hned nahlásil, kdo je nejblíž. Na podobném principu můžou fungovat i bezpečnostní agentury. 

„Na jednu stranu je to vysoký komfort, ale samozřejmě záleží na každé domácnosti, jestli bude chtít používat Velkého bratra,“ uzavírá ředitel Asociace malých a středních podnikatelů Karel Havlíček.