Venizelos: Od dohody s věřiteli jsme jen krok

Atény - Řekové jsou blízko dohody s věřiteli. Dle ministra financí prý už jen krok. Konečná dohoda o výměně dluhopisů by měla spatřit světlo světa příští týden. Pro Řeky je dohoda s věřiteli klíčová, bez ní by totiž Mezinárodní měnový fond neposlal do zadluženého Řecka ani halíř. Pokud budou všechny podmínky splněny, Řekové se dočkají druhého balíku finanční pomoci v hodnotě kolem 130 miliard eur (3,3 bilionu korun).

Jak vypadá předběžná dohoda

Podle předběžné dohody by investoři vyměnili své obligace v nominální hodnotě 206 miliard eur za nové, jejichž celková hodnota by byla včetně úroků o 60 procent nižší. Nominální hodnota nových dluhopisů bude proti dosavadním bondům poloviční, jejich lhůta splatnosti bude výrazně delší a průměrná úroková sazba ve formě kupónů bude mírně pod čtyřmi procenty ve srovnání se zhruba pěti procenty u starých dluhopisů.

„Příští týden budeme schopni dokončit plán výměny dluhopisů, od konečné dohody jsme skutečně už jen jeden krok,“ tvrdí řecký ministr financí Evangelos Venizelos.

Řeky tlačí čas, věřitelé budou požadovat další reformy

Řecko pro své přežití potřebuje od MMF a EU nový úvěrový balík nejpozději do 20. března, kdy má splatit dluhopisy za 14,5 miliardy eur (365 miliard Kč). Podle posledních informací však budou mezinárodní věřitelé od řecké vlády požadovat, aby přislíbila další reformy a úsporná opatření a začala plnit slíbené kroky.

Státní dluh Řecka přesahuje 350 miliard eur, z toho na soukromé věřitele připadá něco kolem 200 miliard eur. EU a MMF v dubnu 2010 sjednaly s Řeckem první záchranný balík, který byl v hodnotě 110 miliard eur.

Blíží se mimořádný summit EU

Mimořádný summit členských států EU už klepe na dveře. Koná se v pondělí na téma, které je všem předem známo, nezaměstnanost a konkurenceschopnost. Čekaným bodem jednání bude i otázka rozpočtové disciplíny a nesmí chybět Řecko a jeho dohoda s věřiteli. Mnozí z diplomatů ale zdůrazňují, že právě poslední bod by měl být hlavním tématem, aby už aspoň něco bylo vyřešeno.

Nesporně jednou z klíčových věcí bude dokončení paktu fiskální disciplíny, což bude mezivládní dohoda mezi maximálně 26 státy EU, bez Británie, která se odmítla připojit. Smlouva by měla zpřísnit rozpočtový dohled v EU a zajistit účinnější vymáhání dohodnutých fiskálních pravidel. Platit by měla pro členy eurozóny. Ostatní státy EU se k ní ale mohou připojit.

Pokud Řecko ztratí kontrolu nad rozpočtem, převezme vedení silnější instance

„Jestliže Řekové nejsou schopni dokázat to sami, pak musí přijít silné vedení a monitorování ze zahraničí, například z EU,“ řekl spolkový ministr hospodářství Philipp Rösler.