Mag Consulting: Turismus v Řecku šel nahoru

Praha - Obrázek Egypta a Tuniska se v očích turistů pokřivil. Loňské nepokoje návštěvníky odradily, v Egyptě se počet jejich příjezdů snížil o 33 procent, v případě Tuniska pak o 34,5 procenta. Překvapením je Řecko, které zažilo 14procentní růst. Rozdílná procenta jsou dána především vlastnickou strukturou. Hotely v Řecku jsou ve vlastnictví evropských bankovních domů a cestovních kanceláří, které mají dost prostředků na jejich poropagaci, v případě Egypta či Tuniska tak velké prostředky nejsou.

Čísla hovoří jasně, příjem Egypta z cestovního ruchu se v roce 2011 snížil o třetinu, Tuniska pak o 38,5 procent. Ceny ubytování sice v tamních lokalitách klesají, i přesto se však moc nedaří. V Egyptě se navíc nyní jedná o restrikcích, které by mohly cestovních ruch ještě více ohrozit.

„V případě Řecka si navíc turisté nepokoje zpravidla nespojují s ozbrojenými střety, maximálně se obávají zdržení na letištích, nebo uzavření některých památek,“ řekl Jaromír
Beránek z analytické společnosti Mag Consulting.

Cestovní ruch byl vloni jediným odvětvím místní ekonomiky, které skončilo v kladných číslech. I v letošním roce by si podle Beránka Řecko mohlo udržet podobný růst počtu příjezdů, i když za cenu podstatného snížení cen a marží tamních hotelů. Podmínkou je ale členství v eurozóně. Pokud by země eurozónu opustila, dosáhl by pokles příjezdů turistů i dvouciferných hodnot.