Česko loni vyvezlo rekordní množství elektřiny

Praha - Rok 2011 byl pro českou elektřinu významný, do zahraničí se jí totiž vyvezlo nejvíc v historii. Čistý vývoz loni činil 17,4 terawatthodin (TWh), což je o 1,2 TWh více, než byl dosavadní rekord z let 2003 a 2007.

Česko jeden z největších exportérů elektrické energie

Ve skutečnosti ČEZ a další firmy vyrobily na export ještě víc elektrické energie, protože odhadovaná hodnota 17,4 TWh je rozdíl mezi vývozem a dovozem. Aktuální údaje podle serveru potvrzují postavení Česka jako jednoho z největších evropských i světových exportérů elektrické energie.

Největším odběratelem Německo

Největším odběratelem české elektřiny bylo v uplynulém roce podle předběžných čísel ČEPS Německo, kam mířila více než polovina exportu. Na druhém místě bylo Slovensko a na třetím Rakousko. Z Polska se naopak elektřina dovážela. Loňský rekordní vývoz české elektřiny dávají odborníci do souvislosti především se zavřením německých jaderných elektráren.

K vývozu elektrické energie se kriticky zmiňuje poslední Zpráva o stavu životního prostředí, byť autoři ještě neměli k dispozici nejaktuálnější údaje. Zpráva konstatuje, že se v roce 2010 vyvezlo do zahraničí 26 TWh elektřiny, tedy třetina z celkového množství, a dovezlo se 11,1 TWh. Saldo vývozu a dovozu bylo 14,9 TWh, což je bezmála pětina vyrobeného proudu.

„V roce 2010 se z ČR vyvezlo 17,3 procenta tuzemské výroby elektrické energie. Česká republika tedy vyrábí více elektřiny, než potřebuje, a zatěžuje tak více životní prostředí výměnou za krátkodobější hospodářské efekty,“ uvádí se ve zprávě, kterou zkraje roku projednala vláda.