Masa se loni vyrobilo méně, kuřata se musela dovážet

Praha - Čeští chovatelé loni vyprodukovali o 6,2 procenta méně masa než rok předtím. Celkem ho farmáři prodali 505 tisíc tun. Nejvíce klesla výroba drůbežího, konkrétně skoro o desetinu, jak dnes uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Většinu ho musí Česká republika dovážet.

Tuzemská výroba masa se loni meziročně snížila na 505 397 tun v jatečné hmotnosti. Loni se v ČR vyprodukovalo 71 616 tun hovězího, 509 tun telecího, 262 944 tun vepřového, 159 tun skopového (z toho 122 tun jehněčího), čtyři tuny kozího, 81 tun koňského a 170 084 tun drůbežího masa.

„Jestliže u nás je o korunu nebo korunu padesát nižší nákupní cena (masa), než je v Německu, tak to je jasný důsledek, že rentabilita je nízká, nebo je záporná. Výrobci se této výroby zbavují,“ říká tajemník Agrární komory Jan Záhorka. Výroba hovězího masa včetně telecího se loni meziročně snížila o 2,9 procenta, výroba vepřového byla meziročně nižší o 4,7 procenta. Produkce drůbežího se snížila o 9,6 procenta. 

Petr Havel, agrární analytik

„Hlavním důvodem (poklesu u drůbežího) jsou rostoucí dovozy. Loňský rok přitom nebyl prvním, je to už mnohý rok v řadě. To souvisí s celkovým útlumem živočišné a zemědělské výroby a je to trend velmi negativní.“

Nákup mléka se meziročně zvýšil o 2,3 procenta na 2,304 miliardy litrů. „Je to zcela jasně reakce na zlepšenou cenu,“ komentoval růst nákupu mléka prezident Agrární komory Jan Veleba, podle něhož se díky zlepšené ekonomice chovů zastavil předchozí pokles stavů chovaných krav.

Mléko
Zdroj: ČT24

Veleba ale naopak jako velmi negativní vidí pokles výroby masa. „Svědčí to o pokračujícím pádu živočišné produkce,“ upozornil. Nemile podle něj překvapil zejména takřka desetiprocentní propad výroby drůbežího masa. „Tato čísla už jsou natolik burcující, že by se skutečně mělo něco zásadního začít dělat,“ řekl Veleba, podle něhož by se k trvajícímu snižování živočišné výroby měly zásadněji vyjádřit ministerstvo zemědělství a vláda.

„Trh s masem obecně patří ve společné zemědělské politice EU k těm nejliberálnějším a zároveň účast na jednotném trhu EU nedovoluje českým úřadům provedení razantních podpůrných či ochranných opatření,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

„Ministerstvo činí veškeré dostupné kroky včetně nelehkého hledání rezerv ve svém vnitřním rozpočtu k posílení konkurenceschopnosti českých chovatelů za pomoci těch dotačních programů financovaných českým rozpočtem, které byly schváleny Evropskou komisí, stejně tak jako nastavením a administraci dostupných unijních podpor a jednáním o jejich podobě v dalších letech,“ dodal.

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu byly loni meziročně vyšší u býků a krav o 4,8 procenta, u telat o 4,2 procenta a u jalovic o 3,6 procenta. Ceny jatečných prasat se meziročně zvýšily o 3,8 procenta a ceny jatečných kuřat stouply o 8,5 procenta. Ceny výrobců mléka vzrostly o 12,7 procenta. Trend rostoucích cen se projevil i v zahraničí, uvedl agrární analytik Petr Havel.

Českému zemědělství se loni dařilo

Podle Havla se díky vyšším tržbám odhaduje, že české zemědělství bude mít za loňský rok patrně nejlepší hospodářský výsledek za poslední léta. Předpokládaný zisk se má vyšplhat k 15 miliardám korun. 

V samotném čtvrtém čtvrtletí se výroba masa celkově snížila meziročně o 7,8 procenta na 128 116 tun. Výroba drůbežího masa klesla o šest procent, vepřového o 8,6 procenta a hovězího o 8,7 procenta. Nákup mléka vzrostl o pět procent na 569,86 milionu litrů a jeho cena se zvýšila o 7,4 procenta.

Bilance zahraničního obchodu s živým skotem byla podle předběžných výsledků od prosince 2010 do listopadu 2011 kladná. Naopak bilance s živými prasaty byla záporná. V zahraničním obchodě s hovězím masem převažoval dovoz nad vývozem o 13 656 tun. Schodek zahraničního obchodu s vepřovým masem představoval 209 877 tun dovezeného a 38 695 tun vyvezeného masa. Drůbežího masa se loni do ČR dovezlo 90 842 tun, což bylo o 17 procent více než předloni. Vyvezeno bylo 25 519 tun, meziročně více o 0,2 procenta. 

Tomáš Doucha, analytik

„Naše produkce drůbežího masa nemá na domácím trhu odbyt, protože cenové nabídky ostatních trhů, tedy v tomto případě zejména z Polska a Brazílie, jsou pro naše obchodníky prostě lepší.“

V zahraničním obchodě s mlékem a mléčnými výrobky převyšoval loni vývoz dovoz o 579 053 tun. Dovezlo se 246 611 tun a vyvezlo 825 664 tun mléka a mléčných výrobků. Dovoz mléka zůstal na zcela stejné úrovni a vývoz se zvýšil o 8,4 procenta. Mléko a mléčné výrobky byly dováženy z Německa, Slovenska a Polska (23 procent) a vyváženy do Německa a na Slovensko. Průměrná cena mléka byla loni 8,27 koruny za litr, minima dosáhla v lednu (8,11 koruny za litr), maxima v prosinci (8,46 koruny za litr).