Kvůli zimě v Rusku bude omezen vývoz plynu do Evropy

Moskva – Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom omezí export zemního plynu do evropských zemí, aby pokryl domácí poptávku, která se kvůli vlně mrazů výrazně zvýšila. Dnes to uvedla agentura Interfax s odkazem na zdroj z plynárenského odvětví. Zástupce Gazpromu zatím agentura Reuters nebyla schopna kontaktovat.

Gazprom dnes nemohl vyhovět osmi procentům požadavků na dodávky do Itálie. Dodávky plynovodem Jamal, který vede přes Polsko na německý trh, klesly z nedávných úrovní o deset procent. Schopnost Gazpromu reagovat na požadavky zvýšených dodávek je omezena rychlostí, jíž může čerpat plyn z podzemních zásobníků a doplňovat jím plyn těžený na sibiřských nalezištích. 

Rusko zachvátila v posledních dnech třeskutá zima s teplotami pod minus dvaceti stupni Celsia a chladné počasí bude zemi sužovat ještě asi deset dní. Mrazy přicházejí z Ruska do Evropy a jejich vlna začíná postihovat i Českou republiku. Evropa je pro Gazprom hlavním exportním trhem. Loni společnost vyvezla do Evropy 150 miliard krychlových metrů plynu, což byla asi čtvrtina evropské spotřeby a více než třetina těžby firmy.