Zastaralé pojistky vás mohou připravit o statisíce

Praha – Lidé mají čím dál častěji problémy se zastaralými pojistnými smlouvami. Mnozí platí pojistky ze setrvačnosti a neuvědomují si, že když dojde na pojistnou událost, mohou zbytečně přijít o statisíce korun. Pojistky na auta se zpravidla přeplácejí, naopak v případě pojištění domácnosti bývá majetek časem podhodnocený. Podle údajů Asociace pojišťoven je průměrné stáří pojistných smluv 8 až 10 let.

Příliš vysoká pojistka na ojeté auto nebo naopak příliš nízká na byt nebo dům jsou chyby, kterých se klienti podle pojišťoven dopouštějí nejčastěji. „Když si koupíte novou televizi, počítač či sedací soupravu, hodnota bytu vzroste, což by se mělo promítnout i do pojistné částky v pojistné smlouvě. Často se ale bohužel stává, že klienti pojišťoven opomíjejí pořízení nových věcí do seznamu pojištěného majetku zahrnout, čímž dochází k tzv. podpojištění. Hrozí pak, že při pojistné události nedostanou od pojišťovny plnou náhradu, ale plnění krácené ve stejném poměru, v jakém je pojistná částka k hodnotě pojištěného majetku,“ řekla Iva Knapová z ČSOB.

Podle pojišťoven je každý desátý klient podpojištěný, tedy při požáru nebo vloupání dostane od pojišťovny mnohem méně. „Někdy se klienti podpojišťují úmyslně, kvůli nižší pojistce. Většinou je ale na vině léta stará smlouva,“ upozornil Josef Šrut, školitel v oblasti pojištění. 

Průměrná částka, kterou platí klienti ročně za pojištění nemovitosti, je 2–3 tisíce, což odpovídá zhruba hodnotě majetku 700 tisíc korun. Smlouva by se měla ideálně aktualizovat každé dva roky. V Česku jsou přitom podle Asociace pojišťoven 2 ze 3 smluv beze změny víc než 5 let. A zhruba pětina Čechů na svou smlouvu nesáhla nikdy v životě. Každopádně je třeba číst smlouvy do posledního detailu. Některé pojistky se nevztahují na věci ve společných prostorách domu, například na kočárek v kočárkárně nebo kolo v kolárně.