Nemovitost k prodeji či pronájmu bude muset mít energetický štítek

Praha – Vláda plánuje označit všechny prodávané a pronajímané nemovitosti štítkem o jejich energetické úspornosti, jak informuje dnešní vydání Lidových novin. Kabinet chce, aby kupující měli představu o tom, kolik budou muset utratit např. za vytápění. Štítkování zaplatí majitelé nemovitostí, ti ale podle listu varují, že náklady ponesou hlavně nájemníci. Může jít až o desetitisíce korun.

Podle listu je představa státu zatím taková, že každá prodávaná či pronajímaná nemovitost bude muset být povinně opatřena zvláštním štítkem. Kupující tak stejně jako třeba při nákupu elektrospotřebiče zjistí, kolik by ho stálo vytápění nebo osvětlení. 

Novela zákona o hospodaření energií, kterou se v příštích týdnech bude zabývat sněmovna, se má od příštího roku týkat statisíců starších budov v Česku, které jsou určeny k pronájmu nebo prodeji. Na druhou stranu novostavby musí mít tento štítek přidělen už při kolaudaci. 

Za štítky, které mají vydávat energetičtí auditoři s oprávněním od ministerstva průmyslu a obchodu, by měli majitelé bytů a domů zaplatit od několika tisíc po desetitisíce korun. Cena se má odvíjet od komplikovanosti stavby a také od poměru nabídky a poptávky po ocenění.