Slovenská vláda podpořila vznik záchranného fondu

Bratislava - Slovenská vláda dnes podpořila vznik Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), nástupce nynějšího záchranného fondu EFSF na pomoc zadluženým zemím eurozóny. Dokument musí ještě schválit parlament a podepsat prezident. Kvůli neshodám v koalici ohledně posílení pravomocí EFSF loni na podzim padla vláda premiérky Ivety Radičové a strany se dohodly na předčasných volbách, které se uskuteční letos v březnu. Slovensko podpořilo eurofond jako poslední země eurozóny.

S vytvořením mechanismu ESM se původně počítalo až v příštím roce. Evropští lídři se ale na summitu tento týden dohodli, že fond začne platit už letos. Na rozdíl od EFSF, který tvoří pouze záruky zúčastněných států za fondem vydané dluhopisy, do ESM budou muset země vložit i hotovost. Na Slovensko připadá platba 659,2 milionu eur (16,6 miliardy korun), které musí země zaplatit v průběhu pěti let. 

Oficiální plány předpokládají, že stálý záchranný mechanismus eurozóny bude mít k dispozici asi 500 miliard eur. V posledních dnech se ale objevilo několik informací, podle nichž by ESM k dispozici mohl mít peněz víc. Ekonomický list Financial Times Deutschland tento týden napsal, že velikost ESM by mohla být až trojnásobná. 

Koalice je rozhádaná

Podpora zadluženým zemím eurozóny loni rozhádala slovenskou vládní koalici. Druhá nejsilnější koaliční strana Svoboda a solidarita odmítla podpořit rozšíření pravomocí EFSF, což vedlo k pádu kabinetu pravého středu. Slovenský parlament v opakovaném hlasování posílení eurofondu nakonec podpořil díky hlasům opozičních sociálních demokratů (Smer-SD), kteří své hlasy přidali výměnou za vypsání předčasných parlamentních voleb. Smer-SD, jenž má ve 150členné sněmovně 62 poslanců, už ohlásil, že při hlasování v parlamentu vznik ESM podpoří. Pro schválení dokumentu se vyslovili také někteří představitelé koaličních stran.

Ve slovenských médiích se však nyní podpora ESM objevuje pouze okrajově. „Na Slovensku je dnes tématem číslo Gorila, která odhalila bezbřehou korupci. Tato kauza úplně přehlušila jednání o Eurovalu,“ komentoval situaci v zemi Jan Baránek, analytik z agentury Polis Slovakia.

Telefonát Jana Baránka (zdroj: ČT24)