Čína se možná zapojí do záchrany eurozóny

Peking – Čína zřejmě mnohem víc podpoří eurozónu, dokonce zvažuje účast v obou záchranných fondech – jak v současném Evropském fondu finanční stability (EFSF), tak v chystaném Evropském stabilizačním mechanismu (ESM). Po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to údajně slíbil premiér Wen Ťi-pao. Evropská měna po této zprávě prudce zpevnila. Merkelová je na oficiální návštěvě Číny, snaží se zde tamní vládní činitele a podnikatele přesvědčit o zvýšení přímých investic do evropské ekonomiky.

Cesta Merkelové do Číny je vnímána jako snaha přesvědčit Peking, aby eurozónu nějak podpořil. Vysoké zadlužení eurozóny podle Merkelové není jen problém Evropy. Je to záležitost, která má globální dopady. Merkelová chce čínské hostitele také informovat, jak hodlá Evropa nejzadluženějším zemím eurozóny pomoci.

Čínský premiér po schůzce s Merkelovou prohlásil, že je důležité, aby se dluhová krize v eurozóně vyřešila. Peking prý z toho důvodu podpoří snahu Evropy stabilizovat euro. Žádná konkrétní částka nepadla, Čína podle premiéra zatím vyhodnocuje, jak pomoc zvýšit. „Právě vyhodnocujeme, jak moc bychom se do pomoci eurozóně pomocí Mezinárodního měnového fondu zapojili,“ uvedl.

Jedna měna, dva fondy

Záchranný fond EFSF vznikl v roce 2010 a je koncipován jen jako nástroj s dočasnou působností. Zaniknout má nejpozději v polovině roku 2013, už teď se ale uvažuje, že by se mohl stát součástí připravovaného fondu ESM. Ten bude fungovat jako stálý záchranný fond a k dispozici by měl mít kolem půl bilionu eur (asi 12,6 bilionu Kč). Se zahájením činnosti se počítá už v červenci, což je o rok dříve, než se původně plánovalo.

Angela Merkelová bude v Pekingu a dalších městech jednat s Čínany o možnostech přímých investic do Německa a zbytku EU. Čína nyní ovládá největší devizové rezervy, unie by je proto ráda viděla v podobě obchodů na starém kontinentu. Zadluženým evropským státům by to pomohlo nastartovat skomírající ekonomiky.

„Doufejme, že čínská a německá vláda dokáží posílit obchod a porozumění mezi firmami obou zemí. Tak se vytvoří solidní sociální základ pro těsnější spolupráci těchto dvou zemí,“ zdůraznil generální ředitel Sany Group Siang Wen-po.

Otevřete víc svůj trh, žádala kancléřka

Kancléřka vystoupila na Čínské akademii sociálních věd, kde Čínu vyzvala, aby účinněji prosazovala ochranu práv duševního vlastnictví. Merkelovou do Asie doprovází skupina dvaceti německých podnikatelů a zástupců průmyslu, během návštěvy tedy bude kladen důraz na posílení čínsko-německých obchodních vztahů. Německo chce, aby měly německé podniky alespoň takový přístup na čínský trh, jaký mají čínské firmy na trh německý. Ten je podle ní firmám z Číny otevřený.

Německo a Čína jsou dva největší světoví exportéři. V pátek německá politička jede na podnikatelský summit do jihočínského města Kuang-čou, do konce týdne se ještě setká s několika vysokými činiteli.