V Norimberku probíhá mezinárodní veletrh hraček - přijeli i Češi

Norimberk – V německém Norimberku se koná už 63. ročník mezinárodního veletrhu hraček. Letošní ročník se kromě nejmenších dětí zaměřuje i na náročné teenagery. Akce je určena pro obchodníky a odbornou veřejnost, podle odhadů by jí mělo navštívit 80 tisíc lidí. Veletrh je tak největší akcí svého druhu na světě.

V Norimberku vystavuje 2776 výrobců ze 62 zemí – z Česka přijelo 44 firem. Navzdory dluhové krizi, která se šíří napříč Evropou, výrobci hraček zatím úbytek zájmu nezaznamenali. „V roce 2011 jsme rostli o sedm procent, rok předtím o čtyři procenta. Takže recesi opravdu odoláváme,“ uvedl generální ředitel norimberského veletrhu Ernst Kick. 

Ten také pozoruje, že je v tomto průmyslovém sektoru zapotřebí vymýšlet stále nové výrobky. Hračky prý totiž mají krátký život, polovina z nich se na pultech ohřeje maximálně jeden a půl roku a pak se přestanou prodávat. Výrobci tak musí přicházet stále s novými inovacemi. Ani letos proto v Norimberku nechybí klasické bestsellery, jakou jsou stavebnice Lego, autodráhy nebo mluvící plešáci – většinou však oproti minulosti mají nějaké vylepšení.

Reportáž Petry Pakostové (zdroj: ČT24)