Stavebnictví loni zažilo útlum, průmyslu se zatím dařilo

Praha – Tuzemské stavebnictví v loňském roce pokračovalo v útlumu. Za celý rok propadlo o 3,1 procenta. Konec roku sice dal naději na zlepšení, avšak analytici varují, že prosincový 14,6procentní růst uměle přiživilo zvýšení daně z přidané hodnoty. Lépe než stavebnictví se loni dařilo českému průmyslu. Ten si za celý rok meziročně polepšil o 6,9 procenta, a dostal se tak nad předkrizovou úroveň.

Bytů se staví méně. V roce 2011 jich bylo zahájeno o 2,1 procenta méně než v roce 2010, dokončeno bylo o 21,4 procenta bytů méně. Celková hodnota nově uzavřených stavebních zakázek v tuzemsku v loňském roce meziročně propadla o 12,2 procenta.

Stavebnictví v prosinci pomohla horší srovnávací základna i zvýšení DPH

I když stavebnictví v prosinci vykázalo růst, počet zahájených bytů přesto klesl o 12,2 procenta. Stavět se tak začaly necelé 2 tisíce bytů. Méně se jich začalo stavět především v bytových domech, propadl ale také počet bytů zahájených v rodinných domech. V prosinci téměř o šest procent poklesl také počet dokončených bytů. V rodinných domech v prosinci klesl o 14,4 procenta. Bytů dokončených v bytových domech naopak přibylo o 36,7 procenta. „Tento nárůst však je částečně způsoben nízkou srovnávací základnou z prosince 2010,“ upozornil Český statistický úřad.

Na optimismus podle analytiků nezakládá ani vysoký prosincový růst. „Na první pohled se může zdát, že krize ve stavebnictví už skončila. V prosinci rostlo totiž stavebnictví o 14,6 procenta. To je impozantní číslo na to, že má Evropa ohromné problémy. Toto číslo je ovšem jen opticky nafouknuto změnou DPH. S tím, jak všichni věděli, že bude od ledna vyšší DPH na stavební práce, fakturovali už v prosinci práce vykonané až počátkem roku,“ upozornil hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Urychlování faktur je podle něj zcela běžný jev, který jsme mohli pozorovat už v roce 2004.

„Jinými slovy, v lednu a únoru budou statistiky naopak nezvykle slabé. Z většího nadhledu se tedy vlastně nic nezměnilo a stavebnictví se má stále stejně špatně jako v předešlých měsících,“ dodal Pikora. „Během roku nemůžeme čekat, že by stavebnictví začalo výrazně růst. My čekáme rovněž pro letošní rok další pokles, což je ovlivněno několika faktory, mezi které můžeme zařadit na jedné straně velmi slabou domácí poptávku a na druhé straně, pokud se podíváme na investice, tak zejména pokles v inženýrském stavebnictví,“ doplnil analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Průmysl si vedl lépe

Mnohem lépe než stavebnictví se v loňském roce dařilo průmyslu. Za celý rok hlásí téměř 7 procentní nárůst produkce, v samotném prosinci si průmysl polepšil meziročně reálně o dvě procenta. K meziročnímu růstu průmyslové produkce podle statistiků nejvíc přispěla výroba motorových vozidel a výroba strojů a zařízení.

„Je to pravděpodobně dáno tím, že zatímco jih Evropy trpí, Německu se zatím celkem daří. Vzhledem k tomu, že Německo je náš největší obchodní partner, roste i český průmysl,“ vysvětlil Pikora. Přílišná závislost růstu na vývoji automobilového průmyslu by však podle něj mohla do budoucna znamenat problém. „Automobilová výroba je velmi procyklická. To znamená, že pokud bude mít Německo větší problémy, pocítí to právě toto odvětví,“ podotkl Pikora.

Miroslav Frayer, analytik Komerční banky:

„Průmyslová výroba by se během letošního roku měla dále snižovat a celkově pro rok 2012 očekáváme pokles zhruba o 1,5 procenta.“

Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank:

„Poslední měsíce roku 2011 byly až překvapivě dobré, na druhou stranu vyhlídky na rok 2012 nejsou úplně optimistické. Jsme stále velmi opatrní ohledně výkonu Německa i celé eurozóny. Takže na rok 2012 spíše počítáme s poklesem české průmyslové výroby.“

V roce 2011 výrazně rostl počet zakázek, které do Česka dorazily ze zahraničí. V roce 2011 se meziročně zvýšily o 12,1 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 5,1 procenta. Jen za prosinec se hodnota nových zakázek ze zahraničí proti prosinci 2010 zvýšila o 10,3 procenta a hodnota tuzemských se snížila o 17,1 procenta.