Toyota si pohoršila, zlepšení je ale na dohled

Tokio - Toyotě si ve třetím čtvrtletí loňského roku pohoršila. Její čistý zisk činil 80,9 miliardy jenů (20,2 miliardy korun), což je meziroční propad o 13,5 procenta. Víníkem je především zemětřesení z loňského března, kvůli němuž byla omezena výroba.

Situace se zlepšuje

Management toyoty ujišťuje, že situace se po loňských potížích rychle zlepšuje, což bude znát už v hospodaření na začátku tohoto roku. Výrobce hybridních vozů Prius, luxusních osobních vozů Lexus a sedanů Camry proto zvýšil odhad celoročního čistého zisku na 200 miliard jenů. Dosud se očekávalo zhruba 180 miliard.

Loňské zemětřesení nahrálo americkému výrobci General Motors, který Toyotu sesadil z prvního místa světových výrobců automobilů. Na první příčku se přitom Toyota dostala teprve v roce 2008. Potíže asijských automobilek loni zhoršily i záplavy v Thajsku, kde má řada firem svou výrobní základnu.

Navzdory lepším vyhlídkám na letošní rok bude předpokládaný zisk Toyoty sotva poloviční proti zisku, který firma vytvořila v předchozím fiskálním roce. Tehdy vydělala 408 miliard jenů.

Kolínská TPCA omezí výrobu

Dle Mladé fronty Dnes letos kolínská automobilka TPCA omezí výrobu. Automobilka doplácí na relativně staré modely a větší konkurenci v oblasti výroby nejmenších aut, kam loni razantně vstoupil Volkswagen. Důvodem byly také vysoké prodeje malých vozů v minulosti podpořené šrotovným. O případném propouštění bude jasno příští týden.